Inbrekers slaan vooral 's nachts toe in Punda (foto: Elisa Koek)

Inbrekers slaan vooral ‘s nachts toe in Punda – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Zodra het donker wordt, rent iedereen Punda uit”, vertelt manager Shirley Doortje van The Gift Shop op het Gomezplein. “Er is al meerdere keren ingebroken en we kunnen alleen bidden dat het niet weer gebeurt.”

 
Veel winkeliers in Punda voelen zich hopeloos, maar de oplossing is nabij. Keach Chang, voorzitter van de Curaçao Security Association (CSA), is al tien jaar bezig met een plan om camera’s over heel Punda te installeren. Enkele camera’s zijn zelfs al actief. Dinsdag overlegt Chang met de politie, het ministerie van Justitie en de minister van Justitie Nelson Navarro.

Elisa Koek in gesprek met Keach Chang

Alarm
De veiligheid in Punda is volgens winkeliers overdag perfect, maar laat ’s nachts te wensen over. “We betalen honderden guldens aan een alarmsysteem”, vertelt Arish Bhadya van Phone House. “Ook betalen we gezamenlijk Securitas, zij moeten de hele buurt in de gaten houden. De dieven wachten gewoon tot ze doorlopen.”

 
Camera’s door de hele stad lijkt Bhadya een goede oplossing. “De enige manier waarop je inbrekers buitenhoudt is door hen in de gaten te houden. Camera’s zijn de oplossing hiervoor. De overheid moet daarin investeren. Ook meer politie op straat na 19.00 uur helpt.”

 
Zelfredzaamheid
Politiewoordvoerder Reginald Huggins is op de hoogte van de situatie in Punda. “We zijn bezig met nieuwe plannen, maar we kunnen niet alles oplossen. Er komt ook zelfredzaamheid bij kijken.” Het plan van Chang om 24/7 camera’s alles te laten opnemen, juicht hij toe. “We hebben veel overlegd met CSS en zitten op één lijn. Ik hoop dat het plan snel wordt gelanceerd.”

 
Het is belangrijk dat de politie en CSS nauw samenwerken, want de politie gaan een belangrijke rol spelen zodra het camerasysteem actief is. “Een surveillanceteam let 24/7 op de camera’s”, vertelt Chang. “Zodra er iets buitengewoons gebeurt, wordt het beeld van de camera naar een ander scherm gesleept. Dit scherm ziet de politie ook. Zij kunnen dan direct inschatten wat er gebeurt en of er hulp ingeschakeld moet worden. Dit kan veel geld schelen aangezien een onnodig ambulanceritje bijna 1000 gulden kost.”

 
Camera’s
De vijf camera’s die al hangen nemen nog geen beelden op. Dat is de volgende stap. Uiteindelijk zouden er camera’s overal tussen het Wilhelminaplein en de Pontjesbrug moeten komen. De beelden hiervan worden 90 dagen bewaard. “In Europa, Amerika en ook Zuid-Amerika zijn soortgelijke systemen al jaren actief. De technologie is nu ook op Curaçao en het is tijd om deze stap te maken”, zegt Chang. Het systeem is zo uitgerust dat het in de toekomst zou kunnen worden uitgebreid met gezichtsherkenning en andere nieuwe technologieën.

 
Door Elisa Koek