Procureur-Generaal Guus Schram in Willemstad

Procureur-Generaal Guus Schram in Willemstad

WILLEMSTAD – Guus Schram, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM) is zich in zijn eerste jaar ‘rot geschrokken’ van de veelvoorkomende high impact crime, zoals overvallen en moorden. “Als we aan de basis niet werken aan antisociaal gedrag en het aanpakken van kleine criminaliteit, is het met de high impact misdaad dweilen met de kraan open”, zegt Schram.

Hij wil in zijn tweede jaar beginnen met de aanpak van veel voorkomende kleine criminaliteit. Schram vindt het stuitend dat veel kleine zaken blijven hangen, waardoor politiemensen gefrustreerd raken. “Bonnetjes schrijven of aangiftes in behandeling nemen heeft voor hen geen zin, als de zaak verder op in het proces stagneert.”

Guus Schram in gesprek met Dick Drayer

In overleg met de nieuwe korpschef Maurice Sambo wordt er gewerkt aan een model, waarbij de politieagent weer op straat is en de officier van Justitie achter zijn bureau. “Zaken moeten binnen twee dagen worden afgetikt, zodat de agent ziet dat het zin heeft om te verbaliseren.”

Het vertrouwen in het OM lijdt ook schade, omdat de perceptie leeft dat aangifte doen geen zin heeft. “We hebben de wet ook niet altijd mee”, zegt Schram. “Auto’s bekeuren op kenteken kan niet en alcohol in het verkeer kunnen we niet aanpakken. Willen we voorkomen dat mensen afglijden in de harde criminaliteit, moet eerst er besef zijn dat ook een propje uit je raam gooien niet oké is.”

Het OM kan zich ook beter profileren naar de burger toe. “We leggen onvoldoende uit dat niet iedere aanhouding bedoeld is om een verdachte naar een zitting te brengen.” Dit is volgens Schram vooral het geval bij ondermijningszaken; onderzoeken naar bijvoorbeeld corruptie van politici en bestuurders. De procureur-generaal is wel overtuigd dat in dit soort zaken, zoals het onderzoek Maximus naar de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels, de daders voor de rechter worden gebracht.

Door Dick Drayer