Foto: Eva Breukink

Opmerkelijk veel oud-studenten op Curaçao raken in de problemen met de afbetaling van hun studieschuld: 65 procent loopt achter op de maandelijkse aflossing aan DUO. Wat blijkt? Ze zijn vaak niet op de hoogte dat ze minder of zelfs niets hoeven terug te betalen.  

Heel jammer en in veel gevallen onnodig, zegt Monique Hoogerwerf, DUO-coördinator Caribisch Gebied. “Als blijkt dat het inkomen echt onvoldoende is, kunnen we het maandbedrag verlagen. Soms hoef je zelfs helemaal niets terug te betalen.”

In Nederland kan DUO via de belastingdienst nagaan hoe hoog het inkomen is bij oud-studenten. Op Curaçao moet iemand zelf aan de bel trekken. “Wij hebben daar geen toegang tot de belastinginformatie. Maar als wij bewijzen hebben van de lokale belastingdienst, kunnen we een te hoog maandbedrag aanpassen.”

65 procent heeft betalingsachterstand
Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan nu ongeveer 7.000 oud-studenten geregistreerd die op Curaçao wonen. “Een doorsnee studieschuld is 30.000 euro. Het loopt uiteen van nul euro tot soms wel een ton.”

Zo’n 65 procent van de 7.000 oud-studenten heeft een betalingsachterstand. Dan gaat het om gemiddeld 14.000 euro.

Veel oud-studenten lopen achter met betaling
Veel oud-studenten weten niet dat een aanpassing van het maandelijkse aflossingsbedrag mogelijk is of snappen de regeling niet goed. Daardoor raken mensen onnodig in de problemen. Sommigen lenen geld bij vrienden en andere instanties en anderen laten niets meer van zich horen.

Hoogerwerf ziet schrijnende gevallen. De achterstand van terugbetalingen neemt toe, terwijl de reguliere schuld gewoon doorloopt. “Uiteindelijk kunnen we helaas niet anders dan een incassobureau inschakelen.”

‘We kijken naar wat je kúnt betalen’
DUO wil nu juist voorkomen dat mensen in zo’n neerwaartse spiraal verzeild raken. “We kijken naar wat je kúnt betalen”, zegt Hoogerwerf. “En niet alleen naar wat je moet aflossen op basis van de hoogte van de studieschuld, de looptijd en de rente.”

Maar dan moeten mensen op Curaçao zich wel melden. DUO zegt er zelf van alles aan te doen om in contact te komen met oud-studenten die een betalingsachterstand hebben.

Ook is er een speciale Facebookpagina DUO studieschuld terugbetalen Caribisch gebied. Op de website duo.nl/antillen staan video’s met de uitleg over populaire onderwerpen, zoals de verlaging van het maandbedrag en de mogelijkheid om via een Curaçaose bank te betalen.

Tijdelijk servicekantoor
“Het blijft lastig om mensen in beeld te krijgen en te houden”, zegt Hoogerwerf. Zij bezoekt daarom samen met drie collega’s twee keer per jaar alle zes eilanden en geeft informatie vanuit een tijdelijk servicekantoor aan de Scharlooweg bij Wereldstage. Ze zijn er tot en met 3 november.

“Je kijkt mensen in de ogen en ziet of ze begrijpen wat je zegt. Het gaat erom dat we een oplossing vinden.”

‘Leen verstandig’
‘Leen verstandig’, luidt het motto vanuit Nederland. En dat is ook de boodschap van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) aan Curaçaose studenten in Nederland. SSC zorgt, naast de financiering via DUO, voor een extra zakcentje van ongeveer 60 euro per maand.

Curaçaose studenten die kiezen voor een opleiding aan de University of Curaçao (UoC) of in de regio, kunnen studiefinanciering aanvragen via SSC. Het gaat in de regio om 15.000 tot 18.000 dollar per jaar. “Dat kan dus behoorlijk oplopen”, zegt SSC-directeur Sidney Justiana. “Studenten moeten beseffen dat ze hun lening moeten terugbetalen zodra ze een baan krijgen.”

Snel afstuderen
Met betalingsregelingen en kortingen probeert de Curaçaose stichting oud-studenten te stimuleren schulden snel af te betalen. Wanbetalers zullen er altijd zijn, denkt Justiana. “Onze strategie is om continue in contact te blijven. We leggen uit waarom afbetalen belangrijk is: dan kunnen ook uw kinderen straks financiering aanvragen.”

Veel ellende kan worden voorkomen als studenten snel afstuderen. Dan is een juiste studiekeuze cruciaal, zegt SSC. “Leerlingen kiezen een profiel in de derde klas van de middelbare school. Ze zijn dan vijftien jaar. Dat vind ik erg jong.”

De Curaçaose studiefinanciering werkt nu daarom aan een ‘affiniteiten-test’, die aangeeft welke opleidingen het beste bij je passen.