De deelnemende scholen krijgen gratis vervoer naar de studie- en beroepenmarkt - foto: Elisa Koek

De deelnemende scholen krijgen gratis vervoer naar de studie- en beroepenmarkt – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Ik heb nog niet nagedacht over een studieschuld en hoe ik die ga afbetalen”, bekent de zestienjarige Sheeree Colina. Ze wil volgend jaar Accountancy studeren in Nederland om daarna een goede baan te kunnen krijgen.


De twintigste studie- en beroepenmarkt wordt vandaag en morgen op Curaçao gehouden. In totaal krijgen ongeveer 2500 jongeren informatie over studies in Nederland, Amerika en Curaçao. Ook worden zij door DUO en Stichting Studiefinanciering Curaçao geïnformeerd over een studieschuld.


“Een schuld hoort bij een studie”, gaat Sheeree verder. “Als ik precies weet waar ik ga studeren, ga ik daar informatie over zoeken.” Haar klasgenoot Kevin Winklaar heeft wel informatie opgevraagd over de schuld en het aflossen. “Ik vind het best eng om een schuld te krijgen, maar ik wil toch studeren en later een goede baan krijgen.”


Voorlichting
Monique Hoogekerk van Stichting DUO staat op de studie- en beroepenmarkt om informatie te geven over studiefinanciering. “Aankomende studenten stelllen vragen over hoe hoog een schuld wordt en hoe lang ze erover doen om af te lossen. Mijn collega’s gaan deze week in gesprek met aankomende debiteuren over studieschulden. Ik vind het te langzaam gaan, maar er gebeurt in ieder geval iets om jongeren voor te lichten.”

Foto: Elisa Koek

Foto: Elisa Koek


Werkeloosheid
Om een studieschuld te kunnen aflossen, moeten studenten een baan vinden. Wereldwijd liggen die niet voor het oprapen, maar Sheeree heeft vertrouwen dat zij na haar studie aan het werk kan. “Volgens mij is in de accountancy altijd wel werk te vinden. Ik ga mijn studiekeuze niet laten beïnvloeden door werkeloosheid, ik hou van cijfertjes dus ik wil accountant worden.” Ook Kevin heeft niet stilgestaan bij de economische crisis. “Ik ga geen studie doen die ik niet leuk vindt. Als ik echt geen werk vind, zie ik wel weer. De studieschuld kan ik dan later afbetalen.”


Minder bedrijven
Woordvoerder van de studie- en beroepenmarkt Jairo Lobo had graag meer bedrijven op de markt gehad. Jongeren hadden zich dan beter kunnen oriënteren op de actuele beroepenmarkt. “Toen we begonnen aan de studie- en beroepenmarkt namen er zo 50 particuliere berdrijven deel, helaas zijn er nu maar tien. Deze bedrijven kunnen jongeren vertellen hoe het ervoor staat en wat zij kunnen verwachten als zij na hun studie een beroep gaan uitoefenen op Curaçao. Helaas hebben de bedrijven geen geld meer over voor een stand; ze hebben het gevoel dat ze er niets aan hebben. Ik denk juist dat deze jongeren over vijf jaar enthousiast terugkomen bij een bedrijf en dus naar het eiland.”


Door Elisa Koek