Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Alle nieuwe studenten aan universiteiten en hogescholen in Nederland betalen voortaan de helft minder collegegeld voor hun eerste studiejaar. Deze regeling geldt ook voor Curaçaose studenten.

“1000 euro minder is toch 1000 euro”, zegt Marilyn Alcalá-Wallé, minister van Onderwijs. “We kunnen op Curaçao niet alle studierichtingen aanbieden. Studenten blijven toch wel naar het buitenland gaan om te kunnen studeren. Hetzij in de regio, hetzij in Nederland.”

Door Roelie van Beek

206 Curaçaose jongeren vertrekken dit jaar onder begeleiding van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) naar Nederland om een studie te volgen. Vaak lenen deze studenten bij de SSC en bij de Nederlandse studiefinancierder DUO. De schulden van studenten van de eilanden kunnen daarom hoog oplopen.

DUO-kantoor
Minister Alcalá-Wallé heeft een stichting die oud-studenten hulp biedt bij het terugbetalen van hun studieschuld. Ze pleit ondermeer voor een DUO-kantoor op Curaçao, waar ex-studenten terecht kunnen voor ondersteuning en informatie.