Linso van der Burg blijft liever op Aruba voor zijn studie - foto: Jackeliene Geeve

Linso van der Burg blijft liever op Aruba voor zijn studie – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – “Waarom zou ik in Nederland gaan studeren als het ook hier kan? In Aruba hoef ik tenminste geen kamer te huren en ben ik gezellig bij mijn familie.”

Dat zegt de 18-jarige Linso van der Burg. Hij slaagde dit jaar voor zijn eindexamen en besloot in plaats van een vervolgstudie in Nederland, een studie bedrijfseconomie te gaan volgen aan de Universiteit van Aruba (UA). Van der Burg is niet de enige. Dit jaar hebben tenminste 144 studenten ervoor gekozen om een studie te volgen in Aruba of ergens anders in de regio.

Een videoreportage door Jackeliene Geeve:

Meer kansen
Ook de 17-jarige Jorge Pietersz kiest ervoor om voorlopig nog even in eigen land te blijven. Hij vindt zichzelf te jong om al naar het buitenland te gaan. “Als ik straks achttien ben, wil ik wel gaan”, zo lacht Pietersz. “Ik vind het spannend, ik ben nog nooit in Nederland geweest maar er zijn daar toch meer kansen, denk ik. Zeker als ik straks een master wil volgen.”

Stress
Dat de overstap naar een ander land, cultuur en nieuwe school inderdaad spannend is, beaamt Robin Lake. Vorig jaar waagde ze zelf de overstap. Aan de universiteit van Maastricht startte ze de studie Geneeskunde. “Ik wilde het al heel lang maar na een paar maanden in Nederland bleek het te stressvol voor me. Een nieuwe cultuur, mentaliteit van de mensen. Ik miste mijn familie heel erg. Daarom besloot ik terug te keren en hier aan de studie bedrijfseconomie aan de UA op te pakken.”

In totaal gaan dit jaar 254 studenten het studie-avontuur aan in Nederland. Afgelopen weekend zijn de eerste twee groepen vertrokken. Morgen vertrekt de derde en laatste groep. Linso neemt nog een duik in het zwembad. Hij is blij dat hij zijn studie onder de Arubaanse zon kan beginnen.

Door Jackeliene Geeve