Elsa Peterson en Terika Daniel - foto: Jamila Baaziz

Elsa Peterson en Terika Daniel – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – “Mijn Nederlands is niet goed genoeg om een studie in te volgen.” De Sabaanse studenten Elsa Peterson en Terika Daniel weten uit eigen ervaring dat het ‘basis’ Nederlands dat ze op school leerden niet voldoet om in die taal te studeren.

“Daarom heb ik gekozen voor een Engelstalige studie in Nederland. Maar het zou goed zijn om op school meer Nederlands te leren.”

Elsa Peterson en Terika Daniel over studeren in Nederland (bijdrage: Jamila Baaziz)

In de winkel of op straat redden ze zich met het Nederlands dat ze op Saba leerden, maar in de praktijk spreken ze eigenlijk vooral Engels. Peterson studeert aan de Haagse Hogeschool en begint binnenkort aan een Engelstalige major criminologie. Daniel studeert international business management aan de Hogeschool van Arnhem. “Het Nederlands dat ik op school leerde is bij lange na niet genoeg om een studie te kunnen volgen”, aldus Daniel, die wel een cursus Nederlands doet omdat ze de taal graag beter wil spreken.

Dat de twee in Nederland studeren heeft vooral te maken met de mogelijkheden om studiefinanciering te krijgen. “Studeren in Amerika is veel duurder, dus het is vooral een financiële keus. Eigenlijk ben je daardoor als Sabaanse student wel gedwongen om in Nederland te gaan studeren.” Vanwege hun beperkte beheersing van het Nederlands kiezen ze voor een opleiding in het Engels. “Dat beperkt de keuzemogelijkheden, maar ik heb toch een studie gevonden die ik graag wilde doen”, zegt Peterson. “Het onderwijs in Nederland heeft een goede naam en ik wilde ook wel eens wat meer van de wereld zien dan Saba”, voegt Daniel toe.

Cultuurshock
Ondanks voorlichting over studeren in Nederland op Saba zorgt wonen in dit land in het begin voor een flinke cultuurshock. “Alles is compleet anders dan op Saba. Alleen Den Haag is bijvoorbeeld al een stuk groter dan mijn hele eiland. De cultuur is hier ook heel anders. Nederlanders zijn veel directer en opener dan Sabanen.” Door zelf op ontdekkingstocht te gaan is Peterson inmiddels wel gewend aan haar nieuwe woonplaats. “Ik voel me hier niet echt thuis, maar ik ben er wel op mijn gemak.”

De studenten kunnen zich goed voorstellen dat sommige Sabaanse studenten moeite hebben om het vol te houden in Nederland en terugkeren naar Saba: “Heimwee speelt ook een rol, je bent zo ver van huis dat je niet zomaar even terug kunt. Eventuele taalproblemen of een studie die te moeilijk is komen daar nog bovenop”, denkt Peterson.

Nederlands op school
Om de slagingskans van Sabaanse studenten in Nederland te vergroten zou het slim zijn om meer aandacht te besteden aan het Nederlands op Saba, denken Peterson en Daniel. “Nu is Nederlands een bijvak en is alles in het Engels. Als leerlingen beter Nederlands zouden leren, kunnen ze in de toekomst misschien wel in die taal een studie volgen. Dat vergroot meteen hun studiemogelijkheden.”

Zelf zien Peterson en Daniel hun studietijd in Nederland met vertrouwen tegemoet. Daniel weet ook nog niet of ze na haar studie teruggaat naar Saba: “De wereld is zo veel groter.” Hoewel ze nog niet echt houden van de winters in Nederland, vermaken ze zich prima. En wat doen ze als ze iets in het Nederlands ontvangen dat ze niet goed begrijpen? “Dan vragen we onze Nederlandse vrienden om het te vertalen. Of we gebruiken een online vertaalprogramma.”

Door Jamila Baaziz