Bursaal Arnd Chirino| foto Belkis Osepa

Bursaal Arnd Chirino| foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Arnd Chirino (17) staat te popelen om aan zijn nieuw leven te beginnen. In Nederland duikt hij vanaf 4 augustus het studentenleven in en begint hij te bouwen aan zijn toekomst. Zijn droom? Een bedrijf starten om Bonaire beter te maken. Hij vraagt wel iets terug. Dat Bonaire hem bij zijn terugkomst als een professional behandelt.

Op zondag 3 augustus reizen negen Bonairiaanse studenten onder begeleiding naar Nederland om aan hun studie te beginnen. Ook uit Saba (2) en Statia (9) vertrekken BES-bursalen op een andere vlucht via Sint Maarten richting Nederland. In totaal gaan 43 bursalen uit de Nederlandse Cariben naar Nederland om verder te studeren, maar slechts 16 studenten kiezen voor begeleiding van Sint Maarten Student Support Services (S4). De rest regelt alles zelf.

Belkis Osepa in gesprek met Arnd Chirino

Zelfstandig
Arnd Chirino heeft de havo afgemaakt bij Liseo Boneriano. Hij gaat naar Eindhoven om bedrijfseconomie te studeren. Chirino heeft er zin in. Al maanden is hij zich aan het voorbereiden, door thuis zelfstandig alles te doen en niet meer te steunen op zijn ouders. “Ik kook zelf en doe mijn was. Ik heb alles voor mijn studie ook zelf geregeld.”

Chirino heeft bewust gekozen voor Nederland om zijn vervolgstudie te doen. Op Bonaire zijn de mogelijkheden beperkt en hij heeft minder positieve verhalen gehoord over de University of Curaçao, aldus Chirino. Na een bezoek vorig jaar aan Nederland, heeft hij de knoop doorgehakt.

Nederlandse taal
Niet alleen Arnd Chirino, maar ook andere studenten moeten zich in Nederland aanpassen bij aankomst. Chirino denkt vooral te moeten wennen aan het weer. Maar zijn zwakste punt is de Nederlandse taal. In het verleden is gebleken dat het Nederland voor een aantal studenten een struikelblok is. Chirino: “Ik ben opgeroeid in een Antilliaanse familie en we spreken thuis alleen Papiamentu. Ik ga extra aandacht aan het Nederlands besteden en zodra ik aankom, begin ik met een cursus Nederlands voor zes maanden.”

Werkgelegenheid
Bonaire gaat Arnd Chirino later zeker terugzien. Hij is van plan zijn steentje bij te dragen aan de verdere opbouw van zijn geboorte eiland. Chirino verwacht wel een iets andere houding van de mensen op het eiland als het gaat om werkgelegenheid voor Bonairianen die terugkeren na hun studie. “Ik ken gevallen van mensen die terugkomen na een studie, maar geen werk krijgen. Of ze worden niet goed betaald, terwijl een studielening afbetaald moet worden. Ik wil dat naar mij straks gekeken wordt als een professional.”

Er zijn ook BES-studenten die dit jaar wel Nederlandse studiefinanciering hebben gekregen, maar niet in Nederland gaan studeren. Dertien studenten gaan naar de Verenigde Staten voor hun verdere studie. Tien kiezen voor Curaçao en Aruba ontvangt één BES-student. De afdeling Studiefinanciering van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft 21 studieleningen geregistreerd voor een studie op Bonaire zelf.

Door Belkis Osepa