Ex-studenten bij een bijeenkomst van de Marilyn Alcalá Wallé Foundation

Ex-studenten bij een bijeenkomst van de Marilyn Alcalá Wallé Foundation

WILLEMSTAD – De Fundashon Marilyn Alcala Wallé die zich het lot van afgestudeerden aantrekt die worstelen met hun studieschuld heeft een nieuw punt op de agenda gezet. De studieschuld die door ex-studenten op Curaçao wordt terugbetaald, dient naar een ‘onderwijs pot’ te gaan op het eiland. “Dit gebeurt al op Bonaire en kan zorgen voor een verlichting in het onderwijs op Curaçao”, stelt Marilyn Alcala Wallé van de stichting.

Het nieuwe punt is samen met vier andere punten over studieschulden besproken met minister van Onderwijs op Curaçao, Rubia Bitorina. Het is aan haar dit in Nederland voor te leggen.


Wallé heeft nog meer punten besproken met Bitorina: het verstrekken van meer informatie, een helpdesk op Curaçao, meer ondersteuning en het stoppen van de tussenkomst van deurwaarders bij studenten die bereid zijn te betalen. Het punt van de juridische bijstand van ex-studenten en verschillende aanbevelingen die in april in een petitie naar voren zijn gebracht, zijn neergelegd bij Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC).


Overheid aan zet
Sinds de petitie over de studieschuldenproblematiek heeft gecirculeerd zijn er  nog geen concrete afspraken gemaakt, ondanks gesprekken met SSC en DUO. “Bitorina heeft ons gevraagd nog even geduld te hebben”, vertelt Wallé. “Momenteel is SSC druk bezig met het uitdelen van boeken en heeft het druk. Als deze taak vervuld is, kunnen er knopen worden doorgehakt. Ondertussen spreekt de minister in Nederland over afspraken die met hen moeten worden gemaakt.”


“De tijd dringt voor ex-studenten”, vertelt Wallé van de gelijknamige stichting. “Studenten willen eigenlijk niet langer wachten, maar het kan even niet anders. Al het voorwerk is gedaan. Het wachten is nu op beslissing van de ministers in Curaçao en in Nederland.”

Door Elisa Koek