Foto: Pixabay

De Bonairiaanse Vernon Rombley zit mogelijk al acht jaar onschuldig in de gevangenis. Onderzoekers van het Knoop’s Innocence Project zijn ervan overtuigd dat hij geen moordenaar is.

20 december 2014: wat een gewone dag lijkt, verandert in jarenlang verdriet voor familie en vrienden van een ondernemer op Curaçao. De supermarkteigenaar wordt op brute manier vermoord bij een roofoverval. Ze waren uit op geld.

Het is een periode dat vooral Chinese supermarkten het doelwit zijn. De druk op de politie is groot. Zelfs de Chinese consul-generaal roept justitie op om alles op alles te doen om de overvallers aan te pakken.

Kort na de overval wordt Vernon Rombley aangehouden. Daarna wordt hij ook veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord. Maar het Knoops’ Innocence Project is ervan overtuigd dat hij juist niet de dader kan zijn. De stichting zet zich in voor mensen die onterecht veroordeeld zijn in het Nederlandse Koninkrijk.

Vraagtekens bij politie-onderzoek
Onderzoeker Jan Rooijakker maakt in 2017 het dossier open van Rombley. Na het bestuderen raakt hij overtuigd: justitie heeft een grove fout gemaakt, vertelt hij. “Als de politie een grondiger onderzoek had gedaan, was de uitkomst anders geweest.”

Rooijakker is oud-korpschef van Bonaire. Hij heeft eerder in een andere zaak een cruciale rol gespeeld waarin twee personen ten onrechte zijn veroordeeld voor moord; de Spelonk-zaak.

‘Ik ben onschuldig’
Tijdens het hele proces heeft Rombley gezegd onschuldig te zijn. Maar ook de rechters in hoger beroep oordelen dat het wettig en overtuigd bewezen is dat hij de moord heeft gepleegd.

“Het gaat om een Bonairiaanse jongen die zich voordeed als gangster. Hij deed stoer en dit kwam hem duur te staan. Elke agent of rechercheur wil een zaak oplossen. Als je niet objectief blijft, raak je in een tunnelvisie. Het is gevaarlijk”, vindt Rooijakker. “De politie had beter onderzoek moeten doen.”

Rombley plaatst op sociale media een bericht, waarin hij vertelt dat hij de overval heeft gepleegd. Zijn voormalige vriendin zegt hem daarna ook te hebben herkend op videobeelden. Het zijn de twee bewijzen die justitie ook opvoert.

“De overvaller had heel veel moeite gedaan om niet herkend te worden”, vertelt Rooijakker. “Je kunt op de videobeelden alleen zijn ogen zien.”

Tijdens de zitting laat justitie ook Whatsapp-gesprekken zien. Maar de telefoon is volgens Rooijakker niet verder onderzocht. Daar gaat het volgens hem ook mis.

“Wij hebben duizenden gesprekken laten vertalen. Hieruit bleek dat Rombley vaak tegen meisjes loog om indruk op ze te maken.”

“Hij vertelde een grote drugsdealer te zijn. Dat hij met drugsgeld een eigen huis heeft gekocht op Bonaire en dat hij in de gevangenis heeft gezeten voor handel in wapens. Niet alleen had hij geen eigen huis, maar hij is nog nooit eerder in aanraking gekomen met justitie.”

De ex-vriendin is naar de politie gestapt met het Whatsapp-gesprek. “Het boterde niet tussen de twee. Zij heeft Rombley op de beelden herkend. Maar de overvaller is een langere man.”

Nog iets, volgens Rooijakker. “Gedurende de hele overval hield hij de pistool in zijn linkerhand en schoot ook hiermee. Rombley is rechtshandig.”

“Nadat ik me in de zaak heb verdiept, ben ik naar de gevangenis gegaan om Rombley in de ogen te zien en het hem op de man af te vragen. Hij is altijd blijven ontkennen. De overvaller is een koelbloedige moordenaar. Rombley is een fatsoenlijke jongeman, die stoer wilde doen.”

De moeder van Rombley is verdrietig dat haar zoon vastzit. “Ik blijft erin vertrouwen dat het goedkomt”, zegt ze. “En ik zal het er pas uitgebreid over hebben wanneer ik het samen met mijn zoon in vrijheid kan vieren.”

Op weg naar herziening
Het Knoop’s Innocence Project verwacht een heropening van de zaak. De rechters gaan in juni kijken of er daadwerkelijk genoeg redenen zijn om de strafzaak te heropenen. Dat betekent in dat geval dat het helemaal overnieuw moet.

“Politiewerk is mensenwerk”, benadrukt Rooijakker. “Er worden fouten gemaakt en dit moet een leermoment zijn. Het is belangrijk dat de waarheid aan het licht komt.”

Een manier om tijdens politieonderzoek fouten te voorkomen, is dat de eilanden vragen dat collega’s buiten het onderzoeksteam meekijken, zegt hij. “Door anderen naar de zaak te laten kijken maak je het juist waterproef.”

De Wekelijkse Update

Ook op de hoogte blijven van belangrijke updates uit de Caribische gemeenschap? Ontvang elke zondagochtend de gratis nieuwsbrief.