KRALENDIJK – Het Gemeenschappelijk Hof op Bonaire spreekt zich op 1 juli uit over het herzieningsverzoek over de zogenoemde Spelonk-zaak. Waarnemend procureur-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) Serge Lukowski stelde dinsdag 11 juni in zijn pleidooi dat ‘het OM en de verdediging het in de kern met elkaar eens zijn’. “Na een kritische beschouwing van alle bewijsmiddelen die voorhanden zijn, moet ook het OM tot de conclusie komen dat de veroordelende vonnissen van Andy Melaan en Nozai Thomas niet in stand kunnen blijven”, aldus Lukowski.

Serge Lukowski vroeg het Hof aan het einde van zijn pleidooi om als besloten wordt de zaak te herzien, of Andy Melaan die nog in de gevangenis in vrijheid de nieuwe behandeling van de dubbele moordzaak kan afwachten. In deze zaak zijn vier verdachten veroordeeld. Het advocatenteam onder leiding van advocaat Geert-Jan Knoops is van mening dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling.

Op maandag 10 juni hield Knoops een pleidooi van bijna acht uur om tot in details uit te leggen waarom de twee mannen, Nozai Thomas en Andy Melaan, onterecht zijn veroordeeld. Hij presenteerde tal van bewijzen die sinds vorig jaar zijn verzameld na een nieuw onderzoek.

Lukowski haalde net als Knoops in zijn pleidooi aan de versoepeling in de Nederlandse wetgeving als het gaat om nieuwe bewijzen in herzieningsprocedures (novum). Deze versoepeling is nog niet doorgevoerd op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, terwijl ‘de Nederlandse wetgever het in Bonaire op het gebied van Strafvordering volledig voor het zeggen heeft’, aldus Lukowski. Dit feit was van invloed geweest om te bepalen of de gevonden bewijzen in het nieuwe onderzoek, echt als novum gepresenteerd konden worden.

Door: Belkis Osepa