Andy Melaan en Nozai Thomas zijn vrijgesproken - foto: Belkis Osepa

Andy Melaan en Nozai Thomas zijn vrijgesproken – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Andy ‘Kabes’ Melaan en Nozai Thomas zijn vrijgesproken van de moord in de zogenoemde Spelonk-zaak op Bonaire.

 
Binnen een half uur na hun emotionele laatste woorden aan het einde van de nieuwe behandeling van de rechtszaak, kwam het gerechtshof terug van de raadkamer. “Jullie worden beiden vrijgesproken van de moorden.”

Belkis Osepa in gesprek met advocaat Carry Knoops-Hamburger

Onrecht
“Er is vandaag recht gedaan aan een onrecht dat te lang heeft geduurd”, zegt advocaat Carry Knoops-Hamburger. Het verdedigingsteam van Knoops’Advocaten heeft in de bijna de tien uur durende zitting veertig nieuwe bewijzen aangedragen om aan te tonen dat Melaan noch Thomas medeplichtig zijn aan de moord op de gebroeders Martis in 2005.

 
Kabes kreeg in 2006 24 jaar gevangenisstraf. Hij zat acht jaar onterecht opgesloten. Nozai heeft zijn straf uitgezeten. Hij kreeg acht jaar, en kwam na bijna vijf jaar in de cel vrij.

 
Knoops-Hamburger is blij dat het Hof op haar verzoek meteen uitspraak heeft gedaan. Op 2 december komt het vonnis op papier. “Ik moet toegeven dat meteen vrijspraak buitengewoon uitzonderlijk is. Het gebeurt niet vaak. De jongens hebben geleden onder deze kwestie en lijden aan een ernstige vorm van post traumatisch syndroom. Andy Melaan is zwaar depressief. Ik heb gevraagd daar rekening mee te houden.”

 
Veiligheid
Een andere reden voor het verzoek om meteen vonnis te wijzen is om de veiligheid van Melaan te waarborgen. Hij gaat morgen al terug naar Nederland, want hij vreest voor zijn leven op Bonaire. Knoops-Hamburger gaat om veiligheidsredenen niet in op de kwestie. “Andy heeft het nog zwaarder, dan Nozai die hier woont.”

 
Wim Verloop, een forensisch digitaal onderzoeker, trad op als deskundig getuige voor de verdediging. Hij heeft op de valreep nog nieuwe bewijzen gepresenteerd die eerder voor de herzieningszaak niet bekend waren. Deze bewijzen hebben des te meer aangetoond dat Nozai Thomas ondanks zijn valse bekentenis, niets te maken had met de moorden. Hij zat thuis achter zijn computer.

 
Menselijk
Het verdedigingsteam was vol lof voor advocaat generaal Serge Lukowski. Al voor het vonnis bood hij Melaan en Thomas zijn verontschuldiging aan namens het Openbaar Ministerie. Knoops-Hamburger: “Dat was zeldzaam indrukwekkend en ook heel menselijk. Dat is voor hen meer waard, dan wat dan ook. Ze hebben het helemaal niet over geld gehad. Het gaat voor hen om het rechtzetten van iets wat ze niet gedaan hebben.”

 
Met een brok in zijn keel las Nozai Thomas zijn laatste woorden op aan het einde van de zitting. Hij bedankte iedereen voor hun inzet en steun. Hij is blij met de kans die zij hebben gekregen om hun naam te zuiveren. “Alles wat ik gezegd heb, berust op waarheid. Ik ben gestraft voor iets dat ik niet gedaan heb. Dit is de afsluiting. Nu kan ik verder met mijn leven.”

Nozai Thomas reageert op het vonnis

 
Door Belkis Osepa