KRALENDIJK – Advocaat Geert-Jan Knoops pleit voor de oprichting van een fonds dat bijkomend forensisch onderzoek zou moeten financieren in rechtszaken die mogelijk uitmonden in gerechtelijke dwaling.

Advocaat Geert-Jan Knoops in gesprek met Belkis Osepa

Advocaat Geert-Jan Knoops in gesprek met Belkis Osepa

Hij hoopt dat de Spelonk-zaak heeft laten zien dat ook op de eilanden van de Nederlandse Cariben zo’n fonds essentieel is om onterecht veroordeelden bij te staan.

Knoops zegt ook dat er verandering moet komen is het wettelijk rechtssysteem op de Caribische eilanden. Hij heeft ondervonden dat veroordeelden die beweren onterecht te zijn veroordeeld geen goede toegang hebben tot de herzieningsrechter. “Tot dusver is die deur eigenlijk dicht gebleven op de BES-eilanden voor veroordeelden die stellen onterecht te zijn veroordeeld.”

Luister naar het interview van Belkis Osepa met advocaat Geert-Jan Knoops

Knoops is al enige tijd aan het lobbyen bij politici in Nederland voor een fonds voor onterecht veroordeelden. “Uiteindelijk staat of valt een gerechtelijke dwaling ook met geld. Er moet geld komen voor een fonds waar veroordeelden een beroep op kunnen doen bij afgesloten strafzaken waarover nog steeds twijfel bestaat. Het geld is niet voor de advocaten, maar voor de deskundigen die opnieuw naar hun zaak zouden moeten kijken.”

Precies een week geleden bouwde Geert-Jan Knoops de spanning op in de rechtszaal op Bonaire waarbij hij uur na uur de bewijzen leverde om aan te tonen dat twee veroordeelden in de Spelonk-zaak niets te maken hadden met de dubbele moord in 2005.

Knoops kijkt met volle tevreden terug naar zijn laatste zet om de zaak heropend te krijgen. Met spanning wacht hij op de uitspraak op 1 juli. “Het was een heel mooi slotstuk. Het woord is nu echt aan het Hof.”

Knoops ziet voor rechters, aanklagers, politie én advocaten tal van ‘leermomenten’ in de Spelonk-zaak om mogelijke gerechtelijke dwalingen te voorkomen. Knoops stelt dat er meer gerechtelijke dwalingen zijn op de Caribische eilanden. “Je kan gerechtelijke dwalingen in geen enkel rechtssysteem uitsluiten. Nederland is een van de best aangeschreven rechtsstaten in Europa. Toch zie je dat er de laatste jaren meer gerechtelijke dwalingen voorkomen. Het werk van de rechters blijft mensenwerk. Ook hier op de eilanden zullen er ongetwijfeld meer zaken zijn, maar ze zijn nog niet ontdekt.”

Door Belkis Osepa