Foto: Extra

“Nederland staat open om te praten over herstelbetalingen voor de slavernij, maar de Caribische eilanden moeten er wel snel werk van maken.” Dat is de overtuiging die Gilbert Bacilio heeft na een gesprek met de Nederlandse minister Robbert Dijkgraaf (OCW).

Volgens Bacilio moet nu werk worden gemaakt van de ‘komma’ die minister-president Mark Rutte heeft gezet achter de excuses voor de rol van Nederland tijdens de slavernijperiode. Rutte deed dat op 19 december vorig jaar tijdens een toespraak die op alle Caribische eilanden werd uitgezonden. “Die komma betekent heel veel, maar we moeten zelf aandragen wat we achter de komma willen zien.”

‘Nederland wil nu onze mening horen’

Dat is de boodschap die Bacilio heeft overgehouden na het gesprek met Dijkgraaf. De Nederlandse minister sprak met drie leden van Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut (Platform Slavernij en de Erfenis van Slavernij), onder wie Gibi Bacilio. Ook sprak hij met een delegatie van het National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM).

Volgens Dimitri Cloose, directeur van NAAM, toonde Dijkgraaf zich heel open in dat gesprek. “Hij wil weten hoe wij tegen de erfenis van de slavernij en de herdenking van de afschaffing daarvan aankijken.”

“In het verleden kwamen Nederlandse bewindslieden vaak hier om te vertellen hoe zij de dingen zien”, zegt Bacilio. “Dijkgraaf en ook staatssecretaris Van Huffelen willen onze mening horen.”

Herstelbetalingen om achterstand in te lopen
Minister Dijkgraaf is coördinerend bewindspersoon van het herdenkingsjaar slavernijverleden. Hij vroeg onder meer aan Bacilio en Cloose hoe Curaçao de herstelbetalingen voor zich ziet, waar de achterstanden in de samenleving zijn, hoe die kunnen worden opgelopen en wat Nederland daaraan kan doen.

Eerder gaf het Curaçaose platform dat er herstelbetalingen moeten komen om de achterstanden op de Caribische eilanden in de afgelopen eeuwen als gevolg van slavernij, in te lopen. Daar zijn investeringen voor nodig, zoals in onderwijs en economie.

“Wat we nu begrijpen, is dat Nederland klaar is om te praten over herstelbetalingen. Maar het is mijn overtuiging dat als we niet op tijd met een plan komen, als we niet snel genoeg reageren, Nederland de regie neemt en zegt wat er moet gebeuren. We moeten ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.”

‘Wij moeten aan de slag nu’

Hij wil voor het eind van de maand met eerste opzet komen om verder te praten.

“Daarbij is het van belang dat we steun krijgen uit de gemeenschap en andere betrokken organisaties. We hebben door het hele Koninkrijk contact met diverse organisaties, ook in Nederland, op de andere Caribische eilanden en met Suriname.”
‘Coördinatie en synchronisatie’ is volgens hem nu belangrijk.

“Er is werk aan de winkel. Nu moeten we de zaak serieus nemen en ons niet verliezen in discussies of andere zaken. Ban p’e, aan de slag!”

Herstelbetalingen?

Minister Dijkgraaf zou ‘goede en waardevolle gesprekken’ hebben gevoerd over het slavernijverleden op Curaçao, waaronder met Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van OCW benadrukt dat herstelbetalingen niet aan de orde is. Het Nederlandse kabinet denkt op dit moment aan het wegwerken van ‘ongelijkheid en achterstanden’ op Curaçao.

“Dat gesprek ging niet over herstelbetalingen. Maar over de doorwerking van het slavernijverleden, zoals in ongelijkheid en achterstanden in onderwijs en kennis”, aldus de woordvoerder.

“In het gesprek werd besproken hoe er gezamenlijk richting de toekomst gewerkt kan worden aan het herstel daarvan. De minister heeft daarbij aangegeven alle ruimte te willen bieden aan Curaçao en het platform dat zich met het slavernijverleden bezig houdt.’