Premier Mark Rutte heeft om maandag een live op tv een toespraak gehouden vanuit het Nationaal Archief in Den Haag. Daarna hebben op de zes eilanden en in SurinameNederlandse politici gesproken. Volg via deze pagina de livestreams of kijk ze terug. 

Wat is er gebeurd in Den Haag?
Premier Rutte heeft op maandag 19 december om 15.00 uur Nederlandse tijd excuses gemaakt voor de Nederlandse slavernij. Eerder lekte via de NOS het plan van het kabinet om excuses aan te bieden voor de slavernij. Verschillende belangengroepen hadden liever gewild dat de staat op 1 juli excuses zou aanbieden. Tot op het laatste moment wilde Rutte niet bevestigen of die excuses maandag alsnog zouden komen.

Reacties & toespraak premier Rutte

Een aantal mensen zijn uitgenodigd om de speech van Rutte bij te wonen. Het gaat om de belangengroepen en politieke vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Suriname.

Bij de bijeenkomst zijn ook vicepremiers Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kaag (Financiën) en Schouten (Armoedebeleid), minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aanwezig.

En wat gebeurde er in de Cariben?
Verschillende leden van het Nederlandse kabinet zijn overgevlogen naar de zes Caribische eilanden en Suriname. Zij hebben daar na de toespraak van Rutte zelf ook een toespraak gehouden en ze zijn daarna in gesprek gegaan met politici en betrokken inwoners.

Toespraken live volgen & terugkijken
Volg via deze links hieronder de toespraken straks (rond 15.00u/Nederland & 10.00u/Cariben):

Aruba

Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid; VVD) is op Aruba. Na de toespraak van Rutte, houdt hij bij de vertegenwoordiging van de Nederlandse regering ook een toespraak voor de inwoners van Aruba. 

Bonaire

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid; CDA) houdt een toespraak op Bonaire.

Curaçao

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties; D66) is op Curaçao. Zij houdt een toespraak bij het Rif, waar het monument staat ter herinnering aan de grote slavenopstand van 17 augustus 1795.

Saba

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport; ChristenUnie) op Saba. Hij houdt bij de Queen Wilhelmina Library namens de regering een toespraak.

Sint-Maarten

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport; D66) is op Sint-Maarten.

Statia

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst; CDA) op Sint-Eustatius. Hij woonde en werkte op het eiland als regeringscommissaris tussen 2020 en 2021. Hij zal bij Ernest van Putten Youth Center (The Lions Den) uitleg geven over onder andere wat het herdenkingsjaar gaat betekenen voor Sint-Eustatius.

Suriname

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming; D66) is in Suriname.