Foto: Dierenartsen steriliseren straathonden op Bonaire.

KRALENDIJK – Het bestuurscollege op Bonaire wil het aantal loslopende (straat)honden terugdringen. Momenteel werken ze aan een plan van aanpak om een dierenwelzijnsbeleid op te stellen. “Dat vergt tijd, beleid en adequate handhaving.”

Toch zullen er volgens Tjin Asjoe wel uitdagingen komen kijken bij het maken van dierenwelzijnsbeleid en het hanteren van strengere regels. “Bijvoorbeeld doordat velen op Bonaire onder de armoedegrens leven en daardoor niet de middelen hebben om zomaar aan een omheiningsplicht te voldoen.”

Gelijkwaardige wet

Ook ontbreekt het aan een gelijkwaardige wet. “Waardoor er in tegenstelling tot gemeenten in Europees Nederland, geen gedeelde verantwoordelijkheid is voor dierenwelzijn op verschillende bestuursniveaus.’’

Tjin Asjoe spoort het Bestuurscollege daarom aan om in het gesprek te gaan met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Ik hoop dat de Rijksoverheid en het OLB hier samen in gaan optrekken. Dieren horen bij onze samenleving en verdienen onze zorg. Zowel overheden als burgers dragen hier verantwoordelijkheid voor.’’

Een groep dierenartsen is vanuit Nederland naar Bonaire gekomen om zoveel mogelijk honden en katten te steriliseren en castreren:

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

“We zien zoveel zwerfdieren, puppy’s die worden gedumpt, dieren die worden aangereden. Hoe minder dieren er worden geboren, hoe minder dierenleed er is”, zegt initiatiefnemer Eveliene Snellen.

Toen Eveliene met haar vriend, die ook dierenarts is, de afgelopen jaren voor vakantie op Bonaire kwam, was ze onder de indruk van het grote aantal zwerfdieren en het volle dierenasiel. “De mensen doen fantastisch werk, maar kunnen de vraag gewoon bijna niet meer aan. We hopen dat we hiermee al een hele slag hebben kunnen maken.’’

De dierenartsen kregen hulp van dierenorganisaties op het eiland. “Die hebben zich ingezet om zoveel mogelijk zwerfdieren te vangen en dieren bij mensen thuis op te halen,’’ vertelt Snellen. “Op die manier heeft de actie ook mensen uit Rincon bereikt, waar ze zijn geweest om dieren op te halen.’’

Dierenwelzijnsbeleid moet loslopende honden populatie terugdringen
De eilandsraad nam vorige maand nog een motie van raadslid Elvis Tjin Asjoe aan over het verbeteren van dierenwelzijn op Bonaire. “Over de situatie van loslopende honden wordt misschien wel het vaakst gesproken’’, vertelt Tjin Asjoe.

“Als samenleving vinden we deze situatie onwenselijk. Een aantal honden struinen rond in verwaarloosde fysieke toestand, soms verwond en ondervoed. Bovendien creëert het onhygiënische toestanden en gevaarlijke momenten in het verkeer, voor zowel mens als dier.’’

Sterilisatiecampagnes voor meer bewustzijn
Dierenarts Carmen neemt een van de dierenartspraktijken op het eiland over. Eveliene wil in de toekomst meer van dit soort acties op Bonaire organiseren. Toch hoopt ze ook dat mensen voor een sterilisatie of castratie de dierenarts weten te vinden. “Sterilisatie is altijd gratis geweest op dit eiland, maar ik hoop dat de mensen ook het nut ervan inzien.’’

Elvis Tjin Asjoe denkt dat het opzetten van sterilisatie strategieën en -campagnes heel belangrijk is om meer bewustwording onder de bevolking te creëren. “Het is essentieel om hiermee op scholen, bij onze kinderen, te beginnen.’’