Samen met Platform Dierenwelzijn Curaçao gaat het OM onder andere via sociale media helpen met het opsporen van dierenmishandeling.

Samen met Platform Dierenwelzijn Curaçao gaat het OM onder andere via sociale media helpen met het opsporen van dierenmishandeling.

WILLEMSTAD – De staart van een hond afknippen of het beest uren zonder water in de zon laten staan, kan een eigenaar duizenden guldens gaan kosten. Volgens woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos heeft het OM nu duidelijkheid over wat strafbaar is en gaan zij dit toepassen. “We konden altijd sancties opleggen, maar de inventarisatie was er nog niet.”

Vanmorgen kwamen Serphos, hoofdofficier Heiko de Jong en officier Clarelli Hato-Willems van Justitie bijeen met verschillende dierenorganisaties.

Elisa Koek in gesprek met Norman Serphos

Het belangrijkste is volgens Serphos dat er aangifte wordt gedaan van dierenmishandeling. “Als er aangiftes zijn, gaan wij daar werk van maken, maar een aangifte is meer dan iemand beschuldigen. Er moet een veroordeling uit kunnen vloeien en dan kunnen wij sancties opleggen.” Bij een goede aangifte horen ook foto’s of video’s en getuigenverklaringen. Zonder dit, is de kans nihil dat een mishandelaar ooit wordt veroordeeld.

Assisteren met aangifte
Samen met Platform Dierenwelzijn Curaçao gaat het OM onder andere via sociale media helpen met het opsporen van dierenmishandeling. Ze willen tips geven en desnoods assisteren in het verzamelen van bewijsmateriaal. “Er zijn veel zaken die aandacht eisen van het OM, maar wij willen wel duidelijk maken dat dierenmishandeling strafbaar is. Het onnodig laten lijden van een dier, kan leiden tot een boete in de tweede categorie: dat zijn duizenden guldens.”

Door Elisa Koek