Foto: Ariën Rasmijn

Honden mogen niet meer loslopen over straat – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Bijna een jaar nadat het is ingevoerd ligt de handhaving van de hondenwet zo goed als stil. Op een paar boetes in Santa Cruz na werd alleen in het district Noord consequent gecontroleerd door de politie.

Dat blijkt uit gesprekken met dierenarts Pieter Barendsen, lid van het Platform Hondenwet en buurtregisseur Klaas Meijerhof, die in Noord het toezicht op de hondenwet op zich nam. Door personeelstekort en andere prioriteiten ligt controle op naleving van de wet ook daar voorlopig plat.

Een reportage van Ariën Rasmijn

In januari van dit jaar werd op Aruba de hondenwet ingevoerd. Honden met eigenaars moeten volgens de wet in de tuin worden gehouden en goed worden verzorgd en gevoerd.

Verzorging
Het toezicht op naleving van deze wet kwam in handen van de politie. Elk district kreeg de vrije hand om naar eigen inzicht erop toe te zien dat de hondeigenaren zich aan de regels houden. Dat gebeurde ook in Noord, ondanks een zwaar tekort aan personeel.

Maar nu de aandacht van de politie naar onder meer de toename van inbraken moet, is controle op naleving van de hondenwet in Noord tijdelijk gestaakt. Meijerhof zegt vanaf begin volgend jaar weer te willen beginnen met regelmatige controles in de wijk.

Beboeten
Barendsen zegt dat begin volgend jaar een evaluatie wordt gehouden waarin wordt aangedrongen om over het hele eiland controles te gaan houden. Ook moet de politie overtreders direct kunnen beboeten, wat nog niet het geval is.

Door Ariën Rasmijn