Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – 400 honden zouden opgevangen worden in het Kluivert Dog Rescue Center op Plantage Porto Marie. De TLC-opnames voor de real life soap ‘Rossana Kluivert On A Mission’ waren al klaar en de bouw van het centrum was net begonnen, toen plotseling de bouwvergunning werd ingetrokken. De vergunning die was uitgegeven door uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en planning (ROP), is door de rechter geschorst omdat de vergunning op ‘ongemotiveerde wijze’ zou zijn verstrekt.

Eén van de beheerders van het terrein, Gerard Bak, mag voorlopig niet verder met bouwen. Er is volgens hem weinig duidelijkheid over wat er nu gaat gebeuren. “Het gedeelte wat al gebouwd is mag gelukkig blijven staan. De eerste honden worden al opgevangen. Het enige wat we nu kunnen doen is afwachten. De beslissing ligt in handen van het ministerie.”

Tekst gaat verder na de video

Door Roelie van Beek

‘Rossana Kluivert On A Mission’, waarin te zien is hoe het Kluivert Dog Rescue Center gebouwd wordt, waar honden worden opgevangen, verzorgd en gesteriliseerd, wordt alsnog vanaf woensdag 7 november uitgezonden op TLC.

‘Binnen 10 jaar straathond-vrij’
Rossana is de vrouw van voormalig profvoetballer Patrick Kluivert. Haar doel is om over 10 jaar een straathond-vrij Curaçao te hebben. “Het gaat om tienduizenden zwerfhonden die hier rondlopen. Er worden elke dag nieuwe puppy’s geboren terwijl er zo veel honden dood gaan. Als we met zijn allen zorgen voor betere educatie, en ondertussen honden opvangen en steriliseren, komen we een heel eind.”

De eerste honden zijn inmiddels al in het Dog Rescue center, waarvan de bouw nu dus stilligt. Foto: Gerard Bak

Volgens Nathalja Overwijk, medeoprichter van Stichting Dierenhulp, kunnen er nog zoveel opvangcentra op het eiland zijn; het heeft weinig nut als er geen wetgeving en handhaving is. “Het is nu onduidelijk hoe je met je dier om moet gaan. Er moeten richtlijnen komen over hoe je je dier behandelt. En doe je het niet goed, dan heb je een boete te pakken. Zo moet bijvoorbeeld iedereen zijn dieren steriliseren.”

Wetgeving ontbreekt
Er is op Curaçao geen wetgeving die dierenleed tegengaat. Jaren geleden deed Stichting Dierenhulp samen met vrijwilligers, politie en juristen een wetsvoorstel voor dierenwelzijn. Dat wetsvoorstel is nooit aangenomen.