Foto: Boulevard op Bonaire / Kim Hendriksen

KRALENDIJK- Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire heeft extra maatregelen – avondklok en drooglegging – aangekondigd om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Met de opkomst van de Britse variant onder de coronabesmettingen ziet Bonaire een verontrustende stijgende trend. Dinsdag telt Bonaire 298 besmettingen en is inmiddels beland in risiconiveau zes, het hoogste risiconiveau.

Harde maatregelen
Vanaf donderdag 18 maart geldt een avondklok van negen uur ’s avonds tot vier uur ’s ochtends. Ook de ‘lei seku’ (drooglegging) wordt van kracht. Alcohol mag alleen worden verkocht in toko’s en supermarkten en moet meegenomen worden naar huis.

“Ik snap niet waarom wij geen alcohol mogen verkopen. Men kan het toch hier kopen en mee naar huis nemen”, reageert eigenaar van Regalo Snack. Hij vindt dat hij extra benadeeld wordt met de maatregelen.

Horeca mag alleen afhaalmaaltijden bezorgen tot acht uur ’s avonds maar klanten mogen niet in de rij staan voor take-out. Men mag niet meer bij familie op bezoek en groepssporten zijn verboden. De basisscholen en kinderopvang gaan dicht tot 12 april. Alle niet-noodzakelijke winkels moeten dicht blijven.

“Het zijn ingrijpende maatregelen, maar noodzakelijk in de bestrijding van het coronavirus”, zei gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie op dinsdag.

Voor Constantino Saragoza, mede-eigenaar van Bonaire Windsurf Place, lijkt het alsof er geen einde komt aan de coronacrisis. “Ik begrijp dat de maatregelen nodig zijn maar als ondernemer zijn de gevolgen zeker voelbaar”, zegt hij.

‘Luchtruim moet dicht’
Het doel van de maatregelen is om het sociale verkeer en het aantal contacten tussen mensen drastisch te verminderen maar vliegen naar Bonaire blijft mogelijk. De besmettingen zijn tot nu toe vooral lokaal. Toch zijn er verhitte discussies op sociale media over het verbieden van toeristen.

Op sociale media lijken de meningen verdeeld als het gaat over het al dan niet sluiten van het luchtruim. “KLM en Tui moeten verboden worden. Alleen vrachtvluchten moeten worden toegestaan”, zijn enkele commentaren.

Gezaghebber Rijna gaat ervanuit dat zeer waarschijnlijk het vliegverkeer zal verminderen met deze zware maatregelen.

Opvallend is dat merendeel van de mensen blij is met de verscherpte maatregelen. “Tot nu toe zag je dat veel groepen zich niet hielden aan de maatregelen. Maar nu is het menens”, zegt Boneriaan Solaika Jansen.

Rijna benadrukt dat de autoriteiten met harde hand zullen controleren of mensen zich aan de maatregelen houden. “Ordehandhaving wordt verscherpt”, zegt hij.

Meer mensen in het ziekenhuis
Tot nu toe zijn er zes mensen opgenomen in het ziekenhuis, maar de vrees is dat het zal vermeerderen. “Wij verwachten dat er meer mensen ernstig ziek zullen worden en opgenomen moeten worden”, zegt Luinstra-Passchier. Zij vindt het geruststellend dat tot nu toe niemand aan de beademing moet en is ook geen sprake van uitzending naar buurlanden Aruba en Curaçao.

Op dit moment is er geen sprake van extra belasting voor de reguliere medische zorg op het eiland, maar het ziekenhuis zal mogelijk wat aanpassingen doen. Welke aanpassingen dat zijn, is niet bekendgemaakt.