Foto: Duikscholen zien de annuleringen in snel tempo binnenkomen

WILLEMSTAD – “Mijn agenda is vanaf maandag helemaal leeg”, dat vertelt Hans Pleij, eigenaar van een duikschool op Curaçao. “Ik ben eigenlijk volledig afhankelijk van toerisme. Sinds de lockdown hebben we geprobeerd de boel overeind te houden maar dit is voor mij echt de nekslag.”

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Nederland heeft afgelopen maandag besloten om Curaçao tijdelijk op code oranje te zetten vanwege het aantal oplopende besmettingen op het eiland. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen naar Curaçao afgeraden worden.

“Binnen twaalf minuten nadat we naar code oranje zijn gegaan, had ik al vier annuleringen binnen”, vertelt de duikschool eigenaar.

‘Het houdt een keer op’
“Het enige positieve hieraan is dat ik voor het eerst in dertien jaar kerst kan vieren met mijn familie”. Aanspraak maken op financiële ondersteuning kan hij niet. “Nee, en alle vaste lasten gaan gewoon door, ik zie het heel duister in en samen met mij heel veel andere mensen op het eiland. Het houdt een keer op natuurlijk.”

Foto: Kim Hendriksen

De verwachting is dat door de code oranje minder toeristen naar het eiland zal komen. Volgens Hans Slier, voorzitter van de Curaçao Hospitality And Tourism Association (Chata) ‘regent het inmiddels annuleringen’.

Zeker vijf restaurants hebben al aangekondigd dat ze hun zaak (tijdelijk) sluiten. Door de lockdown, avondklok, Lei Seku (drooglegging) en het wegblijven van toeristen kost het de restaurants meer om de deuren open te houden.