Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

DEN HAAG/WILLEMSTAD – Het reisadvies voor Curaçao is dinsdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken op oranje gezet. De besmettingen lopen snel op, er zijn 1852 actieve besmettingen op een bevolking van zo’n 160.000 inwoners.

“Dit is desastreus voor de toeristische industrie. We hebben dit aan onszelf te danken, omdat wij zelf de dingen niet goed regelen”, stelt Hans Slier, eigenaar van het Papagayo hotel en voorzitter van de Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA).

Volgens Slier is het grootste probleem dat de cijfers niet kloppen, “de cijfers met aantal actieve gevallen op het eiland klopt niet.” Volgens epidemioloog Izzy Gertenbluth melden mensen zich wel ziek, maar niet beter. “Daardoor lijkt het alsof we veel meer actieve gevallen hebben dan we eigenlijk hebben. Het is logisch dat als landen deze cijfers zien, we op oranje worden gezet”, zegt Slier.

De voorzitter denkt dat veel hotels de komende week hun deuren zullen gaan sluiten. “Als er geen toeristen meer binnen mogen komen, zullen de hotels de deuren voor de komende zes tot acht weken moeten sluiten. Na de lockdown hadden we drie maanden nodig voor het toerisme weer een beetje op gang is gekomen, dat zal nu niet anders zijn”.

Tien dagen in quarantaine
Het RIVM vindt het niet noodzakelijk dat vakantiegangers die nu op het eiland zijn direct terugkeren. Wel moeten terugkerende toeristen in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. Code oranje houdt in dat alleen noodzakelijk reizen worden aangeraden, vakanties horen daar niet bij.

Curaçao bleef op 3 november als enige bestemming buiten Europa op een geel reisadvies staan. Vlak daarna liepen de besmettingen opeens snel op. Op 20 november zei premier Mark Rutte nog dat het oplopend aantal besmettingen weliswaar ‘zorgelijk’ was, maar dat het eiland ‘nog grip had op de verspreiding van het coronavirus’. Amper drie weken later is het reisadvies toch aangepast.

Aruba, Bonaire en Sint-Maarten hebben nog steeds een code geel reisadvies. Saba en Sint-Eustatius blijven een oranje reisadvies houden.