Foto: Pixabay

DEN HAAG – Reizen naar Aruba mag vanaf vrijdag weer. Nederland ziet geen redenen om vakanties naar Curaçao af te raden.

Volgens premier Mark Rutte is het oplopend aantal besmettingen weliswaar ‘zorgelijk’, maar het eiland heeft nog grip op de verspreiding van het coronavirus.

“Curaçao heeft stevige en de juiste maatregelen genomen”, aldus Rutte over het advies van het RIVM, om vakantiegangers vanuit Nederland toe te staan. “Ze kijken – net als we dat in Nederland doen – naar bron- en contactonderzoek, druk op de lokale zorg en het aantal besmettingen.”

Nederlanders ‘niet verleiden’ voor vakanties in de Cariben
De premier reageerde op vragen van Tweede Kamerlid Eva van Esch (Partij voor de Dieren). Nederlanders mogen niet naar het buitenland reizen, wel naar de Caribische rijksdelen als die niet op ‘code oranje’ staan. In de afgelopen weken zijn er ‘enkele honderden’ tickets naar Curaçao geboekt, meldden reisorganisaties.

Vliegvakanties naar Aruba mogen weer

Nederlandse vakantiegangers mogen van het ministerie van Buitenlandse Zaken nu ook naar buureiland Aruba (105.000 inwoners). Na vijf maanden een negatief reisadvies kwam er donderdag toch ‘code geel’. De besmettingen met corona zijn flink afgenomen naar 79.

Voor Curaçao (160.000 inwoners) geldt nog code geel, al is het aantal positief geteste mensen donderdag naar 590 is gestegen. Sint-Maarten blijft op code oranje.

Van Esch (Partij voor de Dieren) ziet liever dat Nederlanders ontmoedigd worden om naar de eilanden af te reizen. “We moeten mensen niet verleiden om met z’n allen tickets te gaan boeken omdat het code geel is.”

De premier verdedigde in het debat het besluit van het kabinet. “We hebben ervoor gekozen om te zeggen: blijft in Nederland. En Nederland is ook het Koninkrijk. Dus Nederland is ook Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Statia, Saba en Bonaire. Zo is het afgesproken.”

Ook binnen de coalitie is er kritiek. D66-Kamerleden Jan Paternotte en Antje Diertens hebben donderdag schriftelijke Kamervragen gesteld. Het zou ‘verwarrend’ zijn dat een reis naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden niet mag, terwijl daar volgens Nederland wel ‘code geel’ geldt.

Motie ingediend
De Partij voor de Dieren wijst erop dat de zorg bij het ziekenhuis is afgeschaald. Van Esch noemt de uitzondering ‘niet verstandig’ en heeft een motie ingediend. “Alleen noodzakelijke reizen.”

Over de motie wordt dinsdag gestemd. Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak liet eerder weten het besluit van het kabinet ‘raar’ te vinden, al toont hij begrip voor de economische situatie van het eiland.