Foto: Noodlijdende manege wacht op overheidssteun

WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid beloofde ondernemers financiële hulp om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Maar veel bedrijven en ondernemers hebben tot op de dag van vandaag dit bedrag nog niet ontvangen. Ook weten ze niet of hun aanvraag überhaupt wel is goedgekeurd.

Via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling kunnen ondernemers financiële tegemoetkoming aanvragen als gevolg van het verliezen van inkomen door de coronacrisis. De overheid beloofde in de week van 26 april het geld te storten op de bankrekening van de aanvragers. Maar dat is dus nog niet gebeurd.

Ondernemer voelt zich in de steek gelaten
“Ik kan vrijdag mijn deuren nog niet openen omdat de inkomsten niet opwegen tegen de kosten. Ik wacht nog steeds op de financiële steun vanuit de overheid maar die is tot op heden nog niet over de brug gekomen”,vertelt Benieta Parmessar. Zij is eigenaar van een bedrijf dat spullen verkoopt aan de horeca. De ondernemer voelt zich in de steek gelaten.

Ook ondernemer Els de Kort komt hierdoor in de problemen. Ze heeft een aanvraag gedaan voor de NOW-regeling, maar heeft nog niks ontvangen, ook geen antwoord of ze hem krijg. De Kort heeft elf paarden waarop ze zo’n zestig kinderen lesgeeft. Van de opbrengst van haar lessen onderhoud ze de dieren, maar dat lijkt nu in gevaar te komen.

Reportage door Kim Hendriksen

Remigratie naar Nederland als uitweg
Verschillende ondernemers geven aan dat zij geen andere uitweg zien dan te remigreren naar Nederland als de situatie op het eiland nog meer verslechterd. De onzekerheid speelt hierin een grote rol. Ook ondernemer Jamie Rizo overweegt om naar Nederland te vertrekken door de crisis.  Rizo verhuurt appartementen en beheert een vakantieresort op het eiland aan toeristen.

Sinds Curaçao de grenzen heeft gesloten en de toeristen niet meer naar het eiland kunnen komen, heeft ze geen inkomen meer. “Het ziet er allemaal niet zo rooskleurig uit hier. Het liefst zou ik hier gewoon blijven maar het is te onzeker wanneer er weer toeristen zullen komen, dat kan en wil ik financieel niet afwachten, dan zou ik persoonlijk failliet gaan.”

Lockdown opgeheven
Curaçao heeft op 5 mei bekend gemaakt dat het eiland intern weer open zal gaan op vrijdag 8 mei. Dit betekent dat de meeste bedrijven, met uitzondering van de horeca, weer open mogen. De horeca blijft voor nu alleen open voor take out en delivery. Ook de grenzen zullen voor inwoners weer opengaan. Wanneer ook toeristen het eiland weer op mogen is nog niet bekend.

Financiële noodhulp op Curaçao

Werknemers die hun baan door het coronavirus zijn kwijt geraakt, komen in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat is een maandelijkse uitkering van 1000 gulden. Daarnaast worden er voedselbonnen beschikbaar gesteld voor mensen die voor de crisis al hun baan verloren waren of geen werk hadden. Ondernemers van eenmanszaken die geen omzet meer behalen door de crisis kunnen een maandelijkse tegemoetkoming krijgen van 1335 gulden.

Bedrijven die meer dan 25 procent omzetverlies lijden komen in aanmerking voor financiële hulp van de overheid waarbij tot 80 procent van de salarissen van de vaste werknemers wordt doorbetaald. Voorwaarde is dat het bedrijf het personeel 100 procent uit blijft betalen en geen enkele werknemer in vaste dienst wordt ontslagen.

Curaçao is door de coronacrisis in een financiële crisis beland. Sinds de maatregel ‘shelter in place’ (lockdown) en het sluiten van de grenzen voor toeristen hebben veel ondernemers sinds maart geen inkomsten meer. Het eiland heeft 765 miljoen gulden gevraagd aan Nederland om bedrijven financieel te kunnen ondersteunen. Maar Nederland heeft die aanvraag maar voor een deel gehonoreerd. 177 miljoen gulden is overgemaakt in de vorm van een lening voor zes weken.

.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.