Foto: Plein bij Forti

WILLEMSTAD – Wereldwijd schieten protesten tegen coronamaatregelen als paddestoelen uit de grond. Ook op Curaçao klinken er protestgeluiden tegen de shelter in place en lockdown. Maar is Curaçao nu klaar voor de post-corona fase?

Op een paar politieagenten en wat afzetlinten na was het plein voor het overheidsgebouw Forti afgelopen dinsdag uitgestorven. Als het aan de actiegroep ‘Toeter Forti Wakker’ lag, was er die dag om 12 uur een protest geweest.

“Ondanks het begrip voor de noodzakelijke maatregelen  die zijn genomen in verband met de COVID -19, is het nu wel genoeg geweest”, vindt de actiegroep. “De economie moet weer operationeel worden.”

Dit eist de actiegroep
  • Opheffen alle maatregelen
  • Geen 2 meter maatschappij
  • Kinderen terug naar school
  • Niet alleen uitzonderingen voor vitale beroepen
  • Meer verantwoordelijkheid bij individu zelf om besmetting te voorkomen
  • Een constructieve plan van aanpak met tijdlijn van de overheid

Doormiddel van rondrijden en toeteren wilde de groep de overheid hun standpunt duidelijk maken. Op het laatste moment werd de actie op aanraden van de politie afgeblazen. Maar volgens initiatiefnemer Gideon Jonker is de discussie in ieder geval op gang gebracht.

Initiatiefnemer Gideon Jonker over het protest en de eisen
Download de audio hier
.

‘Humanitaire ramp in de maak’
De actiegroep ‘vreest dat er een humanitaire ramp in de maak is op Curaçao als gevolg van de huidige maatregelen van de overheid’. Ze verwijten de politici een gebrek aan visie daarvoor.

“Het verhaal van de overheid is duidelijk: iedereen moet op zijn of haar manier iets inleveren, maar er valt niets in te leveren als de bedrijven één voor één failliet gaan en er veel meer mensen zonder inkomen zullen zijn.”

Initiatiefnemer Gideon Jonker over veiligheid gezondheid
Download de audio hier
.

Met het annuleren van de toeteractie is nog niet alles gezegd. “Ik ben ondernemer en ik lijd eronder, maar ik ben er me ervan bewust dat er heel veel mensen zijn die het stukken slechter dan ik hebben”, zegt Jonker.

Curaçaose huisartsen oneens
Niet iedereen is het eens met de groep van Jonker. “Curaçao is nog niet klaar voor een honderd procent versoepeling van de corona maatregelen.

Het is een proces dat geleidelijk moet gebeuren anders kunnen wij grote problemen verwachten”, is de mening van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV). Wallid Elhage is voorzitter van de CHV en geeft uitleg.

Wallid Elhage over afbouwen maatregelen
Download de audio hier
.

Worden de mensen ondertussen ziek omdat zij zo lang in huis zitten? Volgens Wallid Elhage lijkt het te gaan om een economisch probleem bij de werkende klasse en is het geen algemeen gezondheidsprobleem. Hij pleit voor snelle ondersteuning van de overheid voor deze mensen.

Wallid Elhage in gesprek met Dulce Koopman
Download de audio hier
.
Regelingen voor werklozen

Personen die vóór 15 maart 2020 hun baan verloren en nog steeds werkloos zijn, komen in aanmerking voor een ‘persoonlijke oplaadkaart’. Deze persoon moest geregistreerd zijn bij de SOAW als werkzoekende vanaf 1 januari 2019.

De personen die vanaf 15 maart 2020 ontslagen zijn, kunnen in aanmerking komen voor een uitkering van maximaal 1.000 gulden per maand.

De actiegroep kan in ieder geval niet meer wachten en wil de discussie over het versoepelen van de maatregelen voortzetten.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.