Foto: Curaçaose pianist Randal Corsen - Door: Anouschka Hendriks

WILLEMSTAD – De Vereniging van Curaçaose Musici (AMAK) verwacht dat veel musici op het eiland door de coronacrisis hun baan moeten opgeven. Volgens veel musici was hun situatie voor de crisis al niet goed en hadden zij veel eerder hulp en erkenning moeten krijgen van de overheid en belangenorganisaties.

Er wonen ongeveer 2.000 musici op Curaçao waarvan er 300 betalend lid zijn van de AMAK. De musici lijden per maand een verlies van 50 duizend gulden (25.029 euro) terwijl de vooruitzichten zeer slecht zijn. Belangenorganisatie AMAK zegt zelf geen middelen te hebben om de leden te helpen.

Geen hulp
“AMAK heeft bijna geen inkomsten”, zegt voorzitter Feco Gomez. “95 procent van de inkomsten van het jaarlijkse Tumba Festival gaat naar de deelnemende artiesten. De kosten zijn hoog en wat er overblijft is voor AMAK nauwelijks genoeg om het kantoor te laten draaien en de rekeningen voor water en elektriciteit te betalen.”

Dulce Koopman in gesprek met AMAK-voorzitter Feco Gomez (in Papiamentu)

Download audio

De organisatie kampt ook met een belastingschuld en had vorig jaar een verlies van 160.000 gulden (80.000 euro) waardoor het een lening moest afsluiten. De belangenorganisatie zegt voor de uitbraak van de pandemie al meerdere malen bij de overheid te hebben aangeklopt voor hulp.

Er waren volgens AMAK gesprekken met de overheid over steun voor het Curaçao Festival Center complex, de muzikale vorming die vastloop door geldgebrek en subsidies. Maar dat allemaal zonder concreet resultaat.

Geen erkenning
Volgens zanger en muzikant Reinier Lijfrock krijgen musici en artiesten op Curaçao ‘niet de erkenning die zij verdienen’. “Daarom valt de crisis hen extra zwaar. Bovendien doet AMAK volgens Lijfrock,’niet genoeg voor haar leden’.

Reinier Lijfrock tijdens Tumba 2018 – Bron: Telecuracao

Zelf heeft Lijfrock diverse afgelaste voorstellingen. Hij treedt op op onder andere verjaardagen, begrafenissen, trouwerijen en hotels. Door de maatregelen zijn er minder optredens en minder inkomsten. Nu moet hij van zijn spaargeld zijn gezin onderhouden. “Dit is een zware klap”, zegt Lijfrock.

Dulce Koopman in gesprek met zanger Reinier Lijfrock (in Papiamentu)

Download audio

Het is volgens Lijfrock heel onzeker wat er gaat gebeuren. Afschalen van de maatregelen is nog niet voldoende voor de musici om weer normaal te kunnen werken. Lijfrock gebruikt daarom nu de gedwongen vrije tijd om zijn repertoire en zijn projecten te reorganiseren.

Cultuur in gevaar
Pianist en componist Randal Corsen zag verschillende van zijn optredens afgelast worden, waaronder twee grote optredens in Nederland en één op Aruba en ook een documentaire over de muziek van Curaçao.

Volgens Corsen is het nu als muzikant heel moeilijk om te overleven. Toch bevindt hij zich in een gunstigere situatie dan zijn collega’s omdat hij terug kan vallen op les geven en omdat hij op het inkomen van zijn vrouw kan rekenen die wel nog steeds een baan heeft. De toekomst baart Corsens wel grote zorgen: zal de Curaçaose cultuur de crisis overleven? En hoe moet het daarna?

Pianist Randal Corsen over zijn zorgen (in Nederlands)

Download audio

Corsen wil ondanks de teleurstellende situatie niet bij de pakken neerzitten. Zo heeft hij zelf tijdens de lockdown veel uren studerend doorgebracht aan zijn piano. Zijn advies aan zijn collega musici en artiesten is dan ook om aan hun eigen vorming en producties te blijven werken zodat die klaar zijn als de situatie weer normaal wordt. “Bereid je voor zodat je er weer bent als de omstandigheden beter worden.”

Pianist Randal Corsen – Foto: Anouschka Hendriks