Randal Corsen wil een conservatorium op Curaçao | Foto: Dick Drayer

Randal Corsen wil een conservatorium op Curaçao | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Curaçao is toe aan een conservatorium. Dat vindt Randal Corsen, pianist en componist en voormalig docent op drie conservatoria in Nederland.

De kans dat zijn wens uitkomt in 2016 is groot. Plannen van de Universiteit van Curaçao om een Bachelor in Muziek of een Bachelor in Muziekonderwijs te starten zijn vergevorderd.

Dick Drayer op bezoek bij Randal Corsen

Er is volgens Corsen een enorme vergrijzing onder muziekleraren op Curaçao. Zijn eigen lerares op de lagere school, mevrouw Croes, is achter in de tachtig en geeft nog steeds les. “Een hele bijzonder vrouw, maar we hebben wel aanwas nodig.” Corsen ging in 1990 naar Nederland om piano te studeren aan het Conservatorium van Tilburg. Hij studeerde er in 1995 cum laude af en ging daarna ook werken bij het conservatorium van Amsterdam en Utrecht.

Discipline
“Curaçaose muziekstudenten worden nu in het diepe gegooid. Ze gaan onvoorbereid naar Nederland en haken daarna af. Oorzaak is vaak discipline”, zegt Corsen. “We hebben een aantal hele grote talenten. Die zijn vooral ritmisch erg goed, maar we lopen harmonisch en melodisch erg achter. Dat zijn net de ambachten waar je meer voor moet doen.”

Een goed conservatorium op Curaçao kan er volgens Corsen voor zorgen dat mensen niet afhaken door het cultuurverschil. “Als die studenten dan vervolgens ook weer les gaan geven op muziekscholen of in het reguliere onderwijs, kan er meteen gewerkt worden aan discipline bij nieuwe talentjes. Hoe hoger het niveau daar, hoe meer talent er zal doorstromen.”

Muziekscene
Een conservatorium kan ook een enorme stimulans zijn voor de verschillende muziekpodia op het eiland, denkt Corsen. “Vergeet niet dat muzikanten moeten overleven op Curaçao. Ze worden gedwongen om commercieel te werken. Dat gaat ten koste van de culturele kwaliteit.” Een conservatorium kan dat voorkomen. “We zijn zo trots op onze cultuur. We hebben het over onze oude componisten, onze toonkunstenaars. Stel je voor dat dat wegvalt, dan ontneemt dat een heel stuk van onze identiteit.”

Door Dick Drayer