Foto: Pointe Blanche-gevangenis is al jaren toe aan renovatie

PHILIPSBURG – De gevangenen in de Pointe Blanche-gevangenis op Sint-Maarten ‘staken’ al twee weken. Gevangenisdirecteur Alwin Keli heeft gereageerd op hun lijst met twintig eisen, maar de gevangenen willen ook van de minister zekerheid.

Dit zegt advocaat Sjamira Roseburg, die namens de gevangenen spreekt. De lijst bestaat uit eisen zoals een werkende wasmachine, pest control, een magnetron en toegang tot tandarts- en dokterbezoeken. “Kortgezegd: de basisbehoeften”, zegt Roseburg.

Staken
De gedetineerden die ‘baantjes’ hebben – zoals het rondbrengen van eten, helpen bij de schoonmaak en reparaties – weigeren dit te doen. Er is een chronisch personeelstekort bij de Pointe Blanche-gevangenis, dus alle helpende handen zijn nodig. De gevangenen dreigen met harde acties als er niet snel kortetermijnoplossingen komen.

Weten wat er precies speelt in de gevangenis op Sint-Maarten? Lees het hier:

Foto: Tim van Dijk

Gevangenen Sint-Maarten staken: ‘dit kan niet in het Koninkrijk anno 2019’

Een overvolle gevangenis die krioelt met kakkerlakken, bijna geen recreatiemogelijkheden en smeken om medische hulp. De gevangenen die in de Pointe Blanche-gevangenis zitten, zijn het zat.

De gevangenisdirecteur heeft in een brief aan de gevangenen gemeld dat een aantal van de twintig eisen, zoals een wasmachine, reparaties aan cellen en pest control, in november ingewilligd wordt, zegt Roseburg. “De gevangenen begrijpen dat niet alle punten gelijk opgelost kunnen worden. Ook al heeft de gevangenisdirecteur geantwoord, de gevangenen willen ook dat de minister garandeert dat er op de korte termijn verbeteringen komen”, aldus de advocaat.

De waarnemende minister van Justitie, Perry Geerlings, zegt deze week nog een antwoord te geven aan de gevangenen.

‘Sint-Maarten faalt in zorgplicht’
Dat de regering faalt in haar zorgplicht binnen de gevangenis, blijkt ook uit een rechtelijke uitspraak van 29 oktober j.l: de overheid moet een 28-jarige ex-gedetineerde een schadevergoeding betalen. Hij werd op 14 februari 2017 neergestoken in de gevangenis en leeft nog steeds met de gevolgen daarvan.

Volgens de rechter is het de plicht van de regering om genoeg fondsen, personeel en middelen beschikbaar te maken om een veilige gevangenis te creëren. “Het is duidelijk dat Sint-Maarten hierin heeft gefaald”, zo luidt het vonnis.

De Voortgangscommissie Sint-Maarten, die sinds 10 oktober 2010 de justitieketen op het eiland controleert, was vorige week op het eiland. “De gevangenis blijft een enorm zorgenkind dat een negatieve invloed heeft op de rest van de keten”, zegt voorzitter Nico Schoof. De commissie is in de gevangenis geweest tijdens hun bezoek, maar Schoof heeft niet met de gevangenen zelf gesproken. “Dat brengt alleen maar meer onrust”, zegt hij. “We hebben alle informatie gekregen die wij nodig hadden.”

Weten wat de commissie tegenkwam tijdens hun laatste bezoek? Lees meer:

Foto: Tim van Dijk

Toenemende zorg over veiligheid Sint-Maarten door slechte staat gevangenis

Het aanhoudende capaciteitstekort in de gevangenis op Sint-Maarten is nadelig voor de veiligheid op straat. Dat zegt Nico Schoof van de Voortgangscommissie Sint-Maarten. “De criminaliteit en angst nemen toe.”