Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Minister Cornelius de Weever van Justitie in Sint-Maarten heeft een akkoord bereikt met de Nederlandse minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om zestien containercellen uit Bonaire te verschepen naar Sint-Maarten.

Na orkaan Irma zijn de helft van de cellen in de gevangenis niet meer bruikbaar. Sindsdien zitten tientallen gevangenen in Nederland.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Minister De Weever zegt in gesprek te zijn met architecten en aannemers voor een nieuwe gevangenis. De minister verwacht op dezelfde locatie binnen drie tot vijf jaar de nieuwe gevangenis op Sint-Maarten te kunnen openen.

Geen geld van Nederland
Het nieuwe gebouw moet voldoen aan de laatste eisen en plaats bieden aan 100 tot 125 gevangenen. Sint-Maarten zal deze nieuwe gevangenis zelf moeten bekostigen. Het wordt niet uit het herstelfonds van de Wereldbank gefinancierd. Nederland biedt alleen technische ondersteuning aan. Op de begroting van Sint-Maarten is echter de komende jaren geen ruimte voor de bouw van een nieuwe gevangenis.

Naast een gebrekkig gebouw, kampt de gevangenis ook met grote onderbezetting van personeel. In de 32e voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Sint-Maarten staat dat er een dieptepunt is bereikt en dat de regering van Sint-Maarten en Nederland niet samenwerken om de situatie te verbeteren.

Minister Dekker bezoekt Point Blanche-gevangenis. Foto: Tim van Dijk

Delegatie uit Den Haag
Weever heeft deze week een delegatie uit Den Haag, waaronder minister van Rechtsbescherming Sander Dekker en staatsecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops, op bezoek. De delegatie bekijkt de detentiefaciliteiten op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De detentiefaciliteiten hebben door orkaan Irma in 2017 schade opgelopen.

De zestien containers zullen op het terrein van Point Blanche worden geïntegreerd en moeten nog orkaanbestendig gemaakt worden. Jeugdcriminelen worden nu naar huis gestuurd omdat er geen plek is. Naar verwachting kunnen jeugdcriminelen van de zomer weer geplaatst worden in jeugddetentie Miss Lalie Center.

Muren en wachtposten zijn nodig aan renovatie toe. Foto: Natasja Gibbs

Pointe Blanche was voor orkaan Irma al zo lek als een mandje

Minister Dekker bezocht deze week op Sint-Maarten de Point Blanche-gevangenis. Sinds orkaan Irma is die er slecht aan toe en zitten tientallen gevangenen in Nederland. Maar voor de orkaan was het er al onveilig. Caribisch Netwerk bezocht de gevangenis aan het begin van 2017, acht maanden voor orkaan Irma.