Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Een jeugdige crimineel die door de rechtbank van Sint-Maarten wordt veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, mag na de uitspraak gewoon weer naar huis. Soms met maar vaak zonder enkelband, omdat deze niet voorhanden zijn en justitie niet is ingericht om deze te monitoren.

“Ik kan me heel goed voorstellen dat de mensen op Sint-Maarten zich door deze situatie niet veilig voelen”, zegt de Nederlandse minister Sander Dekker.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Een delegatie van de Tweede Kamer, waaronder staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops en de minister van Rechtsbescherming Sander Dekker, zijn de komende drie dagen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius om de detentiefaciliteiten te bezoeken en te bespreken.

Gevangenis zo goed als afgeschreven
De Point Blanche gevangenis is in zeer slechte staat. Daarnaast kunnen de gedetineerden geen activiteiten ontplooien omdat deze inrichting daarvoor geen faciliteiten heeft. De gevangenis is zo goed als afgeschreven en voldoet niet aan de richtlijnen volgens de conventie van Genève voor de mensenrechten.

In overleg met minister de Weever van Justitie op Sint-Maarten worden er containers, welke eerder gebruikt zijn op Bonaire, ingezet voor tijdelijke ondersteuning.

Gevangenen tegen betaling vast in Nederland
Minister Dekker heeft toegezegd dat de zware criminelen van Sint-Maarten, die sinds orkaan Irma in 2017 in Nederland verblijven, zodra het kan weer terug naar Sint-Maarten gebracht zullen worden. Nu moet Sint-Maarten 120.000 euro per maand betalen aan Nederland voor de opvang van deze gedetineerden.

De delegatie uit Den Haag bekijkt de detentiefaciliteiten – Foto: Tim van Dijk