Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Twee jeugddelinquenten zijn de nieuwe ‘bewoners’ van het heropende Miss Lalie Center. Het jeugddetentiecentrum raakte beschadigd na de orkaan in 2017 en moest sluiten. In de tussentijd was er geen plek voor minderjarige criminelen op Sint Maarten.

“Ze werden op andere manieren gemonitord”, vertelt minister van Justitie Cornelius De Weever bij een bezoek aan het gebouw. “Alle jongeren die voor de orkaan al in het centrum verbleven zijn in gezinnen opgevangen. Een van hen is in de tussentijd zelfs geadopteerd.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

Na twee jaar is het gebouw weer bewoonbaar. “We hadden na de orkaan geen geld en veel prioriteiten, zoals de gevangenis”, aldus De Weever. Het centrum is bedoeld voor jongens tussen 12 en 18 jaar die door de rechter zijn veroordeeld. Als ze 18 worden tijdens hun verblijf, verhuizen ze naar de gevangenis in Pointe Blanche.

De Pointe Blanche-gevangenis is niet geschikt voor jeugddelinquenten. Foto: Tim van Dijk

In april van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat door het gebrek aan een jeugdgevangenis, jeugdcriminelen naar huis werden gestuurd vaak zonder elektronisch toezicht. Lees hier meer: Jeugdcriminelen vrijspel op Sint-Maarten door cellengebrek

“Uiteindelijk willen we hiernaast een gebouw inrichten voor meiden”, vertelt De Weever. In de tussentijd is het bijvoorbeeld ook mogelijk om ze elektronische te monitoren. “Maar er is nu geen geval bekend.”

Drie man zijn overdag in dienst bij het Miss Lalie Center: twee pedagogisch medewerkers en een kok. ’s Nachts zijn er bewakers. De sollicitatieprocedures voor extra personeel lopen nog.

Het gebouw heeft twee vleugels voor twintig jongeren in totaal. “Per situatie bekijken we of het wenselijk is om de jongeren alleen of samen op een kamer te plaatsen”, aldus De Weever.

Speciaal sanitair uit Nederland
De tweede vleugel is nog niet helemaal af. Plastic zit nog op enkele deuren en roestvrijstalen wc’s en wasbakken staan ingepakt in sommige kamers. De Weever: “Het gebouw was eerst bedoeld voor bewoning, dus moesten de wc’s en wasbakken vervangen worden door speciaal sanitair uit Nederland. Dit gebeurt nu in de laatste vleugel kamer voor kamer.”

Beneden is een recreatieruimte, keuken en lesruimte. “Er komt een docent langs voor lessen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jongeren met een laptop ook lessen op afstand kunnen volgen”, aldus De Weever.

Jongeren moeten een programma volgen
Buiten is een sportveld, voetbaltafel, moestuin en werkplaats waar de jongens kunnen sleutelen aan een motorblok. “De jongeren moeten allemaal een programma volgen. Hun voortgang houden we bij op een bord in de recreatieruimte. Voor de orkaan was het langste dat iemand hier heeft gezeten 3,5 jaar”, vertelt Renford Bell. Bell werkte destijds al bij het Miss Lalie Centrum en is mentor, bewaker en klusjesman in één.

Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als pleeghuis, maar omdat er grotere behoefte was aan een jeugddetentiecentrum, schonk De Weever – toen nog minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid – het gebouw aan justitie.