Foto: Pointe Blanche-gevangenis

PHILIPSBURG – Het aanhoudende capaciteitstekort in de gevangenis op Sint-Maarten is nadelig voor de veiligheid op straat. Dat zegt Nico Schoof van de Voortgangscommissie Sint-Maarten. “Criminelen beseffen dat ze toch niet lang in de gevangenis terechtkomen. De criminaliteit en angst nemen toe.”

Het chronische cellentekort en de erbarmelijke staat van de gevangenis zorgen ervoor dat verdachten sneller weer op straat terechtkomen. “Deze zorg wordt breed gedeeld in de justitieketen”, zegt Schoof, die vorige week met de commissie op het eiland was. “Toch staat ook niet direct iemand op die zegt, ik ga het nu oplossen. Er moet aan twee kanten van de oceaan politieke verantwoordelijkheid genomen worden.”

Foto: Tim van Dijk

Grote zorgen over nijpend cellentekort

Volgens gevangenisdirecteur Alwin Keli zijn er 43 cellen met totaal 86 bedden beschikbaar in de Pointe Blanche-gevangenis. Dit is helemaal niet genoeg, zeggen hoofdofficier Mirjam Mol en strafadvocaten Sjamira Roseburg en Shaira Bommel. Zij luiden de noodklok: lees meer hier

In de eerste helft van dit jaar zijn er al 24 misdrijven geregistreerd waarbij vuurwapens zijn betrokken. Dit is een stijging van 50 procent ten opzichte van 2018, aldus cijfers van het OM op Sint-Maarten.

De eerste containercellen zijn in september gebracht door defensie.

Containercellen
Om het cellentekort tijdelijk te verlichten, zijn er elf containercellen van Bonaire naar Sint-Maarten overgebracht. Door de recente kabinetscrisis lopen de projecten om de containercellen gereed te maken, vertraging op.

Na de val van het kabinet op Sint-Maarten is minister van Financiën Perry Geerlings de waarnemende Justitieminister. Volgens Geerlings kunnen de projecten om de containercellen gereed te maken, zoals het zorgen voor riolering, water en elektra, gewoon doorlopen. Maar op de vraag wanneer de containercellen gereed zijn, komt geen antwoord.

‘Het gaat niet alleen om het cellentekort’
Schoof bevestigt dat er ‘technisch gezien vooruitgang is’. “Er is technisch gesleuteld aan de gevangenis de afgelopen maanden. Alleen onvoldoende om de veiligheid in de samenleving te kunnen waarborgen. De gevangenis blijft het zorgenkindje. Maar het gaat niet alleen om het cellentekort in de gevangenis”, zeg Schoof. “Het heeft invloed op het hele rechtssysteem. Denk aan preventie, om ervoor te zorgen dat mensen überhaupt niet in de gevangenis komen of ex-gedetineerden weer op een juiste manier resocialiseren zodat ze niet terugkeren. Daar is nu geen ruimte voor.”

De commissie vindt dat het echt tijd is dat Sint-Maarten en Nederland de handen ineenslaan. “De commissie roept alle politiek verantwoordelijke mensen op uit de nood van nu kansen te zien om de veiligheid van Sint-Maarten beter te dienen.”

De Voortgangscommissie Sint-Maarten houdt sinds het eiland autonoom werd op 10 oktober 2010 toezicht op het gevangeniswezen. Volgende maand komt hun 35ste voortgangsrapportage uit.

Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA).

‘Geef Nederlandse Justitie-minister meer macht op de eilanden’

In de motie stelt de Nederlandse parlementariër Chris Van Dam (CDA) dat Sint-Maarten te klein is om rechtshandhaving zelf te kunnen doen en dat Nederland meer macht daarover moet krijgen. Lees ons interview met Van Dam hier