Foto: Leona Romeo-Marlin is de meerderheid voor haar kabinet kwijt

PHILIPSBURG – Na Franklin Meyers, de fractieleider van regeringspartij UD (United Democrats), hebben ook UD-parlementariërs Chanel Brownbill en Luc Mercelina hun steun voor de regering van Leona Romeo-Marlin ingetrokken.

De National Alliance (NA) en de United St. Maarten party (USp) zeggen nu met de steun van Brownbill en Mercelina een meerderheid te hebben die bereid is een nieuwe regering te vormen.

Verkiezingen
De ministerraad heeft op deze politieke ontwikkelingen gereageerd door het inwerkingstellen van artikel 59 van de grondwet. Met deze maatregel wil de regering het parlement naar huis sturen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Een soortgelijke situatie ontstond in 2015 toen het parlement een motie van wantrouwen aannam tegen de regering van Marcel Gumbs. Ook toen riep het kabinet artikel 59 in; het resulteerde in verkiezingen in 2016.

Het is nu aan gouverneur Eugene Holiday om een beslissing te nemen: het besluit van de regering accepteren of meegaan met de nieuwe meerderheid in het parlement. In het verleden zijn vaker nieuwe regeringen gevormd zonder tussenkomst van verkiezingen.

Sarah Wescot-Williams en Claude ‘Chacho’ Peterson zijn inmiddels afgetreden als voorzitter en vicevoorzitter van het parlement.

Levensduur van veertien maanden
Sint-Maarten krijgt hoe dan ook voor de negende keer in negen jaar een nieuwe regering. De gemiddelde levensduur van een regering sinds het eiland autonome status kreeg per 10-10-10 is ongeveer veertien maanden.