Foto: Franklin Meyers trok zijn steun maandag in

PHILIPSBURG – De regering van Sint-Maarten is in limbo nadat Franklin Meyers, de fractieleider van regeringspartij UD (United Democrats), maandag bekendmaakte dat hij zijn steun voor de coalitie intrekt. De coalitie heeft nog zeven zetels over, maar de oppositie komt op dit moment ook niet verder dan zeven zetels.

Frans Richardson – leider van de USp (United St. Maarten party) – zit namelijk achter de tralies zit op beschuldiging van omkoping en machtsmisbruik.

Onvrede over Nederlandse bemoeienis
Het vertrek van Meyers uit de coalitie is, gelet op zijn verklaring, ingegeven door onvrede met de Nederlandse bemoeienis met de gang van zaken op het eiland. “Als een St. Maartener, een man, een vader, kan ik niet langer onderdeel zijn van een regering waarin externe manipulatie de vooruitgang van Sint-Maarten en haar bevolking frustreert”, zei Meyers in een korte toespraak tijdens de afsluiting van het parlementaire jaar op maandagmorgen.

Terwijl UD-leider Theo Heyliger verdacht wordt van het aannemen van miljoenen dollars in steekpenningen, verklaarde Meyers dat de acties van huidige regering alleen maar gaan om zelfbelang.

Meyers besluit kwam als een verrassing voor coalitiepartner Claude Peterson (St. Maarten Christian Party); hij had in zijn voorbereide toespraak staan dat de coalitie nog steeds in het zadel zit. “Maar na wat ik net heb gehoord ben ik daar niet meer zo zeker van.”

Peterson had kritiek op het gedrag van sommige ministers en coalitie-leden. “Een succesvolle Raad van Ministers vereist samenhang en eenheid van actie en beleid. Het gebrek hieraan en de voortdurende sabotage door hen die de sterke principes van goed bestuur niet naleven en die erop uit zijn afgesproken beleid onderuit te halen, is voor iedereen zichtbaar. Dit hindert de vooruitgang en dat is onaanvaardbaar.”

Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. Mocht Richardson, naar het voorbeeld van Theo Heyliger, in beschuldiging worden gesteld dan wordt hij geschorst.

In dat geval neemt oud-minister Maria Buncamper-Molanus, die vorig jaar is veroordeeld voor belastingfraude, zijn plaats in en dan heeft de oppositie de meerderheid die is benodigd om de regering naar huis te sturen.