Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De arrestatie van het parlementslid Frans Richardson maandag door rechercheurs van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) past in een serie gebeurtenissen die de lokale politiek gedurende bijna een decennium in een negatief daglicht hebben gesteld. De teller staat nu op twee verdachten en vier veroordeelden.

Richardson is, net als de illustere leider van de United Democrats, Theo Heyliger op dit moment slechts een verdachte, maar de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie liegen er niet om. Het gaat steeds om het aannemen van steekpenningen, misbruik van machtsposities en het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

Heyliger raakte zijn zetel in het parlement kwijt nadat hij in staat van beschuldiging werd gesteld en Richardson zou eenzelfde lot kunnen ondergaan. In dat geval wordt zijn plaats in het parlement ingenomen door de voormalig minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus, die in 2018 is veroordeeld voor belastingfraude.

Op 14 februari dit jaar werd Richardson al een keer gearresteerd door TBO op verdenking van stemmen kopen, aannemen van 370.000 dollar in steekpenningen en belastingfraude. Daarbij werd ook huiszoeking gedaan.

In het recente verleden zijn diverse parlementsleden veroordeeld: Patrick Illidge (aannemen steekpenningen van bordeelhouder Jaap van den Heuvel), Silvio Matser (verkiezingsfraude en belastingontduiking) en Chanel Brownbill (belastingontduiking); voormalig minister Maria Buncamper-Molanus werd gedwongen tot aftreden in 2010 na gerommel met erfpachtgronden en later veroordeeld voor belastingfraude.

Toch werkt zij nu voor het kabinet van de nieuwe minister van Volkshuisvesting Chris Wever, de opvolger van Miklos Giterson, die moest aftreden na een veroordeling voor rijden onder invloed.

Team Bestrijding Ondermijning
Bij het onderzoek is het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) betrokken, dat onder het Recherche Samenwerkings Team (RST) valt. Het RST is een samenwerkingsverband tussen Nederland en de eilanden en is verantwoordelijk voor de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en lokaal ernstige criminaliteit.