Parlementslid silvio Matser komt aan bij de rechtbank - foto: Today / Milton Pieters

Parlementslid silvio Matser komt aan bij de rechtbank – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 24 maanden gevangenisstraf geëist tegen parlementslid Silvio Matser wegens ontduiken van loonbelasting en premies over 2006-2010, het niet doen van aangiftes van omzetbelasting en het leiding geven aan deze activiteiten in zijn aannemersbedrijf Energizer. Acht maanden van de eis zijn voorwaardelijk.

Het OM heeft het fiscaal nadeel berekend op 4.9 miljoen gulden en eist tegen Energizer NV 4.5 miljoen gulden boete. Het bedrijf is niet meer actief en er valt vermoedelijk niets te halen.

Parlementszetel
De rechtbank sluit het onderzoek op 17 december en doet 7 januari uitspraak. Indien de rechtbank de eis volgt, moet de 48-jarige Matser zijn parlementszetel voor de Verenigde Volkspartij (UP) opgeven. Op de dag van de uitspraak verschijnt UP-kandidaat Maria Buncamper-Molanus voor de rechter. Zij wordt beschuldigd van belastingfraude, valsheid in geschifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Als Matser het parlement moet verlaten, neemt Buncamper-Molanus zijn plaats in.

Mater’s advocaten vochten de beschuldigingen aan met een gefundeerd verhaal dat rechter Rick Smid de opmerking ‘interessant’ ontlokte. Eerder zei de rechter dat bij de belastingdienst ingediende gegevens niet overeenkwamen met die van Energizer. Zo deed het bedrijf eens aangifte voor 137 werknemers terwijl er 400 op de loonlijst stonden.

Subcontractor
Advocaat Rick Bergman zegt dat Energizer werkte als subcontractor voor een Franse aannemer en dat diens werknemers op zijn loonlijst stonden. “Hij is voor hen niet inhoudingsplichtig.” Officier van Justitie Gonda van der Wulp zegt dat Matser zich niet achter onwetendheid kan verschuilen en dat hij als directeur van Energizer verantwoordelijk is.

Door Hilbert Haar