Patrick Illidge (l) en Bada Bing manager Krijn van der Brug verlaten de rechtbank na de uitspraak. Foto Gromyko Wilson

Patrick Illidge (l) en Bada Bing manager Krijn van der Brug verlaten de rechtbank na de uitspraak – foto: Gromyko Wilson

PHILIPSBURG – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft het voormalig onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge voor het aannemen van steekpenningen veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank ontnam Illidge het recht om een officieel ambt te bekleden voor vijf jaar en sloot hem voor eenzelfde periode uit van passief kiesrecht.

Het gerecht acht bewezen dat Illidge in ieder geval 8500 dollar en 30.000 gulden (ruim 16.750 dollar) in steekpenningen heeft aangenomen van Bada Bing bordeelhouder Jaap van den Heuvel in ruil voor een voorkeursbehandeling bij de aanvraag van vergunningen, verruiming van de openingstijden en vergunning om het verblijf van prostituees te verlengen.

Illidge was aangeslagen na de uitspraak en zei dat er nu “in Nederland wel een feestje zal losbarsten.”

Zwaardere straf
Van den Heuvel, die in Nederland verblijft, kreeg een nog zwaardere straf: 42 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. Hij werd schuldig bevonden aan het omkopen van Illidge, gebruik maken van een valse huurovereenkomst, vrouwenhandel, witwassen en belastingontduiking. Zijn bedrijf Lunteren NV – dat zaken doet onder de naam Bada Bing – werd veroordeeld tot een geldboete van 1.5 miljoen gulden (838.000 dollar) om het fiscaal nadeel van de belastingontduiking – begroot op 769.000 gulden (bijna 430.000 dollar) – te compenseren.

Vrouwenhandel
Bada Bing manager Krijn van der Brug werd wegens vrouwenhandel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en 240 uur dienstverlening. Van der Brug gaat in ieder geval in hoger beroep, de advocaten van Van den Heuvel en Illidge – Cor Merx en Ralph Richardson – beraden zich nog.

Het OM is buitengewoon tevreden met de uitspraken. “We gaan ze goed bestuderen en kijken wat we er in andere zaken mee kunnen doen,” aldus persofficier Tineke Kamps.

Door Hilbert Haar