Foto: De containercellen komen op de luchtplaats van de gevangenis te staan

PHILIPSBURG – De nieuwe containercellen uit Bonaire zouden het nijpende cellentekort op Sint-Maarten moeten oplossen, maar het orkaanseizoen kan zorgen voor vertraging. De containers zijn nog niet orkaanbestendig gemaakt en daarom niet in gebruik. Vrijdag raast tropische storm Jerry langs de Bovenwindse eilanden.

Tijdens orkaan Irma twee jaar geleden, is de Pointe Blanche-gevangenis flink beschadigd waardoor er te weinig cellen beschikbaar zijn. De rest van de containercellen van Bonaire wordt deze maand overgebracht. “Maar we zijn afhankelijk van de weersomstandigheden”, zegt Tjandra Lake van het ministerie van Justitie.

Door het aanhoudende cellentekort zitten gedetineerden te lang in politiecellen of mogen uit nood in vrijheid hun proces afwachten. Volgens advocaat Shaira Bommel zitten momenteel drie verdachten te lang vast op het bureau. Twee weken geleden zijn er twee andere verdachten naar huis gestuurd. Een van hen wordt verdacht van een gewapende overval.

Onder toezicht
Deze week dienden weer drie rechtszaken omtrent (te) lang verblijf op het politiebureau. Het Koninkrijk staat onder toezicht van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, want de detentieomstandigheden in de politiecellen op Sint-Maarten voldoen niet aan de standaarden van het Europese Hof van Rechten voor de Mens (EHRM). Toch noemt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) het een ‘landsaangelegenheid.’ Dat blijkt uit de antwoorden op vragen van CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam.

Van Dam stelden de vragen als reactie van het artikel van Caribisch Netwerk over het gevangeniswezen op het eiland. “Het is schandalig dat Knops de Kamer een rooskleurig beeld voorhoudt. Was de situatie in Nederland zo dan had hij dat nooit gedaan”, reageert Bommel.

Maar er zijn ontwikkelingen. Het jeugddetentiecentrum, Miss Lalie Center is weer open, de eerste containercellen zijn op het eiland gearriveerd en is er extra personeel in opleiding.

De eerste containercellen zijn gebracht door defensie.

Elf containercellen van Bonaire zijn begin september door de Nederlandse defensie overgebracht naar Sint-Maarten. Prioriteit is om de gedetineerden die sinds orkaan Irma overzees opgevangen worden terug te halen zodra de containercellen gereed zijn.

Flinke kostenpost
Het gaat nu om 22 gedetineerden die overzees opgevangen worden. Sint-Maarten betaalt 120.000 euro per maand aan Nederland voor de opvang van deze gedetineerden, wat een flinke kostenpost is voor het eiland.

De containercellen worden op de luchtplaats van de gevangenis gezet. Op de vraag of er dan te weinig plek is voor recreatie – een zorg van de voortgangscommissie Sint-Maarten – zegt Lake: ‘de luchtplaats die daarvoor wordt gebruikt is momenteel al niet functioneel voor het luchten van gedetineerden. Daarvoor zijn andere opties dus dat heeft geen directe invloed.”

Schuiven
Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten meldt dat het OM samen met het gevangeniswezen wekelijks tot oplossingen en meer ruimte probeert te komen. “Dat lukt niet altijd. Op dit moment geldt een noodsituatie en het aantal gedetineerden die vastzitten in de politiecellen verschilt per week omdat we constant aan het doorschuiven zijn. Sommige gedetineerden worden verdacht van ernstige en zware geweldsdelicten en kunnen dus niet in vrijheid gesteld worden. Er wordt alles aan gedaan om de situatie te verbeteren.”