Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – Hulporganisaties merken dat de economie van Curaçao verder verslechtert: de vraag naar voedselpakketten stijgt. Dertig procent van de Curaçaose bevolking leeft onder de armoedegrens. Bovendien meldt het CBS dat de werkloosheid in het eerste half jaar met 64 procent is gestegen. Wie geen werk heeft, kan alleen onderstand (bijstand) aanvragen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Peter Eikelenboom

Maar dat is zo weinig, zegt Agnes Cobelens van de Stichting Acute Noodhulp Armoede (SANA), dat je van die uitkering onmogelijk kan leven. De stichting is één van de 25 organisaties die van Voedselbank Curaçao voedselpakketten ontvangt om deze te verspreiden. Het zijn dus meestal onderstand-trekkers onder wie vele alleenstaande moeders. Koblenz zegt moeders te kennen die soms vier dagen niet eten.

Ook Alejandro van Putten is een vaste klant van de Voedselbank Curacao. Hij is verbonden aan de AGO-school in Montaña. Daarop zitten veel leerlingen uit arme gezinnen en hij heeft een lijst met twintig families die in erbarmelijke omstandigheden leven. Ook hier gaat het vooral om families die van de onderstand leven.

En ook hij zegt dat de uitkering te weinig is: halverwege de maand staan leerlingen steevast in zijn kantoor om voor eten te vragen en liefst ook voor thuis. Leerlingen moeten dikwijls noodgedwongen hun moeder helpen. Ze proberen bijvoorbeeld wat geld te verdienen. Ze komen dan moe op school en kunnen zich niet goed concentreren, vertelt Van Putten.

Meer pakketten nodig, maar minder geld
Elke tweede zaterdag van de maand komen de vrijwilligers van de Voedselbank bij elkaar in een loods. Ze pakken boodschappentassen in met levensmiddelen zoals rijst en veel blikvoeding. Het voedsel kopen ze van de donaties die ze ontvangen.

Ook zij merken de gevolgen van de slechte economie; steeds meer organisaties vragen de laatste tijd om pakketten. Maar de Voedselbank kan minder betekenen dan vroeger. Voor de autonomie van Curaçao kregen ze nog subsidie. Daarna niet meer en viel er een bedrag weg van 1 ton waardoor ze in plaats van 400 nog maar 100 pakketten kunnen leveren.

Foto van Amigu di Tera

Toename armoede

Al eerder meldden hulporganisaties dat ze de armoede op Curaçao zien toenemen en uitbreiden naar Nederland.