Marelva Janga pakt haar producten in  foto Belkis Osepa

Marelva Janga pakt haar producten in – foto: Sofie Custers

KRALENDIJK – De nood van Bonairianen met een laag inkomen is tijdens de feestdagen hoog. Ook zij willen een extraatje om het gevoel van Kerst het huis binnen te halen of om oud & nieuw feestelijk te vieren.

Desondanks zit er in de voedselpakketten van Adra Food Pantry geen ham di Pasku, kerststol, ayaka’s of oliebollen. De minderbedeelden zijn toch erg opgelucht met wat ze krijgen.

Een reportage door Belkis Osepa

Het is de laatste donderdag vóór Kerst. Geduldig schuiven de Bonairianen in de rij beetje bij beetje op bij de ingang van de Adra Food Pantry in Antriol. In hun hand hebben ze twee soms wel drie grote lege boodschappentassen. Ze wachten op hun voedselpakket met basisproducten en een portie groente. Helemaal vooraan staan de goedgevulde groene kratten opgestapeld. In elk krat zit onder andere rijst, maïsmeel, cornflakes, olie, sappen, melk, portie groente, aardappelpuree en pindakaas of jam.

Werk
Marelva Janga (54) uit Rincon pakt rustig haar levensmiddelen in. Ze is werkeloos en krijgt sinds mei bijstand. In april verloor ze een zoon door een auto-ongeluk. Hij hielp haar met boodschappen en geld. Ze werd ziek en verloor haar baan van vier uur per dag. “Door mijn leeftijd word ik vaak afgewezen. Ik zit nu acht maanden thuis. Het geld is niet genoeg, daarom ben ik blij met de hulp die ik krijg. Ik moet nu alleen diepvriesproducten, kip en vlees kopen.” Janga weet van nog meer Bonairianen die een voedselpakket nodig hebben. “Uit schaamte komen ze niet. Ik heb een behoefte. Daarvoor hoef ik me niet te schamen.”

In het magazijn van Adra Food Pantry Foto Sofie Custers

In het magazijn van Adra Food Pantry – foto: Sofie Custers

Armoede
Edward Sedney is secretaris van Adra Food Pantry en zorgt voor de coördinatie en de databank. Hij ziet een stijging in het het aantal mensen dat een pakket komt halen. In januari van dit jaar was het aantal 92 en in februari 124. In oktober is het gestegen naar 162.“De sociaaleconomische toestand wordt niet beter. De armoede groeit. Dat merken we aan de inkopen in de supermarkten. Iemand met slechts een onderstand of pensioen kan het moeilijk redden.”

Maar niet alleen onderstandtrekkers (bijstand), gepensioneerden met slechts een AOV of werkzoekenden hebben het moeilijk. Sedney vertelt over werkenden die ook in de rij staan voor een voedselpakket. Hun inkomen overstijgt niet eens de grens van het minimumloon.

Roulatie
Het uitdelen van de voedselpakketten is geautomatiseerd. Ruim tien organisaties en instanties sturen een groep Bonairianen door naar de Adra Food Pantry, waar maandelijks 180 voedselpakketten worden uitgedeeld. De overheid financiert 150 voedselpakketten en Adra betaalt voor dertig stuks. Via een roulatiesysteem krijgen de minderbedeelden voor drie maanden een voedselpakket. Daarna komt iemand anders aan de beurt.

Kratten met voedselpakketten foto Sofie Custers

Kratten met voedselpakketten – foto: Sofie Custers

Adra (Adventist Development Relief Agency, een wereldwijde humanitaire organisatie van de Zevendedags Adventisten) werkt ook aan de zelfredzaamheid van de minderbedeelden die nu voedselhulp krijgen. Ze leren budgetteren om met het (weinig) geld om te gaan, ze volgen een kook- en naaicursus en krijgen familietherapie. Sedney: “We geven niet alleen een vis, maar leren hen ook om te vissen.”

Gepensioneerde
De gepensioneerde Mario Martis (69) uit Antriol zit geduldig op een bank te wachten. Hij wacht nog op de controle van zijn gegevens. Het is nog niet zeker of hij nog in aanmerking komt voor een voedselpakket. Nadat hij groen licht heeft gekregen, haalt hij zijn boodschappentassen thuis op. Hoewel hij weet dat er niets extra’s erbij zit, pakt hij vrolijk zijn levensmiddelen in. “Ik ben een simpel persoon. Het geld dat ik heb, is niet genoeg. Het leven is duur. Stel je eens voor, een blikje groentensoep kost bijna vijf dollar. Dat kan ik niet betalen, anders kan ik morgen niet eten. Wat ik nu krijg is ontzettend welkom.”

Door Belkis Osepa