Foto: Harris (FunX)

AMSTERDAM – Ieder jaar wordt op 1 juli de strijd voor de afschaffing van de slavernij in het Nederlands koninkrijk gevierd en herdacht. Maar dit jaar valt er iets op: er doen aanzienlijk meer jongeren mee.

Voor veel jongeren is het de eerste keer dat ze meelopen in de Bigi Spikri optocht, voorafgaand aan de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam. Sommigen komen van ver, zoals de Curaçaose Lecyca Curiel. “Ik kom zelf uit Groningen daar hebben we zo iets niet.”

Door Sam Jones

Uit een onderzoek, dat het Amsterdams stadsbestuur dit jaar liet uitvoeren op scholen, blijkt dat de aandacht voor het slavernijverleden van Nederland vaak te summier, versnipperd en eenzijdig is.

‘Pijnlijk’ vindt onderwijs-wethouder Marjolein Moorman. Samen met het college wil ze zich inzetten om de uitkomsten en aanbevelingen van het onderzoek te agenderen bij het onderwijs, de makers van lesmateriaal en het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

1 juli nationale vrije dag op Sint-Maarten

Vrijheidsstrijder One Tete Loke op Sint-Maarten

Terwijl in Nederland veel mensen vrij moeten nemen om bij de slavernijherdenking te zijn, is het op Sint-Maarten een nationale vrije dag.

De overheid van Sint-Maarten heeft 1 juli officieel benoemd tot ‘Emancipation Day’. “Op deze dag vieren we dat de Nederlandse koloniale overheersers de slavernij afschaften op Sint-Maarten en in de rest van het Nederlands Koninkrijk.”

Sint-Maarten is hiermee het eerste en enige land in het Nederlands Koninkrijk dat van 1 juli een nationale vrije dag heeft gemaakt.

De belangstelling onder jongeren voor het slavernijverleden van Nederland wordt op dit moment vooral gestimuleerd door kleine initiatieven van betrokken docenten of wijken.

Zoals in Amsterdam Zuid-Oost en in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Daar leren scholieren meer over het slavernijverleden van Nederland doormiddel van liedjes, speeches en een quiz.

Mini audio-serie over Tula

Moderne verbeelding van Tula, door Edsel Selberie

Ook jongerenzender FunX ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd. De zender besteedde op 30 juni, in een speciale Keti Koti-uitzending, drie uur lang aandacht aan het slavernijverleden van Nederland en deelde kennis daarover.

Natasja Gibbs maakte speciaal voor deze dag een mini-audioserie waarin het verhaal van vrijheidsstrijder Tula centraal staat.

Beluister de driedelige serie hier
(10 minuten)