Foto: Natasja Gibbs

AMSTERDAM – Zou Nederland dit keer haar excuses gaan aanbieden? Opnieuw hield de vraag veel bezoekers bezig tijdens de slavernijherdenking in Amsterdam. ‘De mooiste en krachtigste ooit’, volgens de Curaçaose mode-ontwerper Laurindo Andrea.

Samen met een goede vriend loopt Laurindo mee met de optocht voorafgaand aan de herdenking en viering in het Oosterpark. “Je ziet aan de groeiende opkomst en aandacht voor de herdenking dat het onderwerp bij steeds meer mensen leeft en krachtiger wordt.”

De excuses waarop Andrea en zijn vriend gehoopt hebben, komen er niet. Maar de herdenking maakt zichtbaar een diepe indruk op hem.

Laurindo Andrea rechts met zijn ‘Curaçaose tas’ – Foto: privé-collectie

“Heb jij al de speech gehoord van Marian Markelo? Die móet je horen, je krijgt kippenvel!”, vertelt Laurindo als hij een kennis die bij zijn fiets staat te wachten tegenkomt.

“Dit jaar straalde het hele gebeuren een enorme zelfverzekerde liefdevolle kracht en hoop uit: we zijn echt gearriveerd en die excuses gaan er ooit wel komen.”

Wel spijt, geen excuses

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei zaterdag in zijn herdenkingstoespraak dat het Nederlandse kabinet ‘excuses moet aanbieden voor het leed dat tienduizenden mensen is berokkend’ tijdens de slavernij.

Het Nederlands kabinet liet in een verklaring weten vast te houden aan de spijtbetuiging die het vorige kabinet heeft uitgesproken, maar geen gevolg te geven aan de oproep van de Rotterdamse burgemeester.

Laurindo draagt een opvallende leren tas bij zich, met elementen van de Curaçaose vlag. Het zijn voornamelijk Surinaamse vlaggen die op deze warme, zonnige dag wapperen. Maar in de menigte is ook een Curaçaose vlag te zien, die van Collin Edson uit Amsterdam.

Collin is trots en tegelijkertijd kritisch op deze dag, vertelt hij. “We herdenken en we vieren. Maar eigenlijk is er niks feestelijks aan de vrijheid die onze voorouders jarenlang is ontnomen. Dat maakt het zo dubbel.”

Collin Edson met Curaçaose vlag – Foto: privé-collectie

Edson en Laurindo zijn een van de weinig aanwezige Curaçaoënaars. Edson vindt dat jammer, maar denkt ook te weten waar dat door komt: “Het lijkt wel alsof we niet aan de slavernij willen denken omdat we dat associeren met slachtofferschap. We vieren liever helden zoals Tula die in 1795 de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Antillen leidde.

Toch hoopt Collin Edson op meer Antilliaanse Nederlanders in de optocht: “Volgend jaar ga ik er echt werk van maken.”

Natasja Gibbs in gesprek met een deelneemster van de Bigi Spikri-optocht