Foto: Natasja Gibbs

HILVERSUM – “De slavenregisters van Aruba zouden vorig jaar online komen, maar dat is niet gelukt vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de digitale infrastructuur en de ontwikkeling van een nieuwe website.” Dat laat het Nationaal Archief in Nederland weten. De nieuwe deadline is dit jaar.

Historicus Okke ten Hove werkte de afgelopen jaren aan het verzamelen en digitaliseren van 489 namen van tot slaaf gemaakte mensen en hun eigenaren op Aruba. Een belangrijk gedeelte van de informatie kwam uit het Arubaanse boek  ‘Registro di Esclavo: Liberacion, Nacemento y Fayecimento Aruba 1840 – 1863’ van Rosa Arends. Arends is werkzaam in het Nationaal Archief van Aruba.

‘De Arubaanse registers met slavenhouders staan wel al online’

Door ingrijpende werkzaamheden lukte het niet om de registers online te publiceren. “Aan het begin van het jaar is de website van het Nationaal Archief deels vernieuwd, maar aan de presentatie van de collectie op de nieuwe website nationaalarchief.nl wordt nog hard gewerkt”, legt Veronique Vos – projectleider digitalisering – van het Nationaal Archief uit.

“Om de registers met de tot slaaf gemaakte mensen tussentijds toegankelijk te maken zullen ze op onze huidige collectie website Gahetna.nl worden gepresenteerd.” Registers met slavenhouders staan wel al op de website.

‘Naar verwachting komen de slavenregisters van Aruba dit jaar wel online te staan’

Zodra de slavenregisters van Aruba aan de bestaande registers op Gahetna.nl zijn toegevoegd, wordt het vinden van tot slaaf gemaakte mensen en slavenhouders een kwestie van het invullen van een achternaam.

“Je krijgt dan informatie over het geslacht, leeftijd en op welke plantage de persoon zich bevond”, legt Vos uit. “Zelfs informatie over de godsdienst krijg je te zien en natuurlijk of het om een slaveneigenaar of om een tot slaaf gemaakt persoon gaat.”

Het Nationaal Archief streeft ernaar om de Arubaanse slavenregisters dit jaar wel online te publiceren.