Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Sociale hulpverleners trekken aan de bel over het hoge gebruik van marihuana onder jongeren. En uiten ook kritiek op overheidsplannen voor legalisatie van medicinale marihuana en vooral het plan om cannabis te gaan kweken en exporteren.

“Je kan een marihuana-economie opstarten maar dan heb je ook een hele goede zorg- en controlesysteem nodig. En we hebben deze niet nu marihuana nog illegaal is. Als die infrastructuur er niet komt, dan zorgt deze lucratieve handel voor veel corruptie en nog meer sociale problemen”, zegt verslavingspsychiater Cesar Perez van Fundacion Maneho Adiccion Aruba (FMAA).

’99 procent van verslaafde minderjarigen gebruikt marihuana’- Arubaanse hulpverleners

99 procent van verslaafde minderjarigen gebruikt marihuana, zeggen de hulpverleners waaronder ook van FADA. Deze organisatie hoopt met nieuwe voorlichtingscampagnes kinderen en jongeren van drugs te weerhouden.

Perez en ook sociaal werker bij FMAA Emmeline Webb benadrukken dat marihuana meestal ‘de poort’ is voor harddrugs. “Ze stappen over van marihuana naar cocaïne en als laatste crack. We hebben geen idee hoeveel cocaïne-verslaafden er zijn want die houden het geheim en ze kunnen nog functioneren. Als ze alles verloren hebben, werk, familie, dan stappen ze over op het goedkopere crack en eindigen ze in rehab of op straat”, zegt Webb.

‘Marihuana gaf mij schizofrenie’

Marihuana gebruiken is op Aruba vaak een sociaal gebeuren. Maar voor de verslaafden Juandrick Arendsz en Sean* eindigde dit in een harddrugsverslaving waar ze op Aruba niet van konden afkicken.

‘Ik denk niet dat de economische voordelen opwegen tegenover de sociale’-verslavingspsychiater Cesar Perez

In het algemeen zijn moeilijk cijfers te krijgen over Arubaanse verslaafden. Vorig jaar lieten 317 minderjarigen zich testen en 29% had een marihuana-verslaving. Dat zijn vooral ook jongeren die door de school zijn doorgestuurd na probleemgedrag.

Perez: “Marihuana legaal of illegaal, is de meest gebruikte drugs; zo’n 4 procent van de wereldbevolking gebruikt het.” Het is daarom ook dat hij zich zo’n zorgen maakt als Aruba in de marihuana-handel stapt, ook al is het voor medicinaal gebruik. De psychiater is zich van bewust dat veel mensen ook aan legale medicijnen verslaafd zijn.

Sociale hulpverleners trekken aan de bel – Foto: Sharina Henriquez

“Maar ik denk niet dat de economische voordelen voor Aruba opwegen tegenover de sociale. Het legaliseren van marihuana hangt sterk samen met je ontwikkelingsniveau. Aruba zou op het niveau kunnen komen van grote landen als Amerika, Canada en ook Nederland waar marihuana legaal is. Maar dan moet ze veel investeren voor een betere zorginfrastructuur met meer professionals en ook meer politie.” De politie heeft nu meer dan 200 vacatures.

‘Anders kun je situaties krijgen dat jongeren over het hek springen om planten te stelen’ -hulpverlener Emmeline Webb

Webb vraagt zich af of er echt geen betere alternatieven zijn voor economische ontwikkeling dan de marihuana-handel.“ Die handel is niet gemakkelijk. Je moet eerst al je wetten en controle op orde hebben. Zoals in Canada als aan een minderjarige wordt verkocht, dan kunnen ze dat terugleiden naar de verkoper die dan zijn vergunning verliest.”

Ook kinderen en jongeren moeten nog beter geïnformeerd worden over de nadelen voor hun hersenen en ontwikkeling, zegt de hulpverlener. “Want met meer plantages, is er meer marihuana op het eiland. Anders kan je situaties krijgen dat jongeren over het hek springen om planten te stelen en thuis gaan kweken. Maar als ze leren dat het slecht is voor je, dan zijn ze niet meer zo geïnteresseerd. Dat zou ideaal zijn, maar heel moeilijk wel.”

Ook de politie zit aan tafel bij de sociale hulpverleners die aan de bel trekken. Maar woordvoerder Lito Laclé laat duidelijk merken dat de politie geen uitspraken gaat doen over de legalisatie- en exportplannen van de overheid. Noch over de kritiek van de sociale hulpverlening.

Politiewoordvoerder Lito Laclé in gesprek met Sharina Henriquez