Kapper Presley: Overlast Antillianen blijft zo lang er geen werk is. c Sam Jones Productions

Kapper Presley: Overlast Antillianen blijft zo lang er geen werk is – foto: Sam Jones Productions

EINDHOVEN – Cameratoezicht werkt prima om rondhangende Antillianen op te sporen zegt de één. Klinkklare onzin, vindt de ander. Hoe dan ook, de gemeente Eindhoven heeft er ruim vier maanden mee geëxperimenteerd.

Vandaag beantwoordt burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven vragen over het resultaat van de proef met de camera. Heeft de cameracontrole wel of niet gewerkt? En gaat Eindhoven verder met het cameratoezicht op dealende Antillianen?

Reportage over Antillianen in Eindhoven, deel 1 (bijdrage: Sam Jones)

Reportage over Antillianen in Eindhoven, deel 2 (bijdrage: Sam Jones)

De proef met de ‘flexibele camera’ heeft ruim vier maanden geduurd. Van augustus tot en met november vorig jaar hing op de Vestdijk een camera. Er was daar veel overlast van dealers en overlast van met name Antillianen. Volgens Rudy Reker, van de Lijst Fortuyn Eindhoven, is het cameratoezicht een succes. De rondhangende Antillianen zijn weg en er is geen overlast meer op de Vestdijk. Maar een nachtelijk bezoek aan de plek leert dat er om de hoek nog steeds Antillianen ‘hangen’. Druk pratend – de heren hebben kennelijk een paar stevige biertjes op – en dealend. Hoewel dat niet openlijk gebeurt.

Waterbed probleem
Reker kent het ‘waterbed’ -probleem: installeer je een camera op een plek en dan gaat het dealen en hangen om de hoek vrolijk verder. Reker vindt dat er meer camera’s ingezet moeten worden. Maar de gemeente moet niet van te voren bekendmaken waar de ‘flexibele camera’ geplaatst wordt. Dealende individuen moeten stevig aangepakt worden. Bovendien gaat er volgens het gemeenteraadslid een afschrikwekkende werking uit van de spiedende camera.

Discriminatie, roepen Antillianen in Eindhoven in koor. “De camera heeft niet gewerkt”, zegt Gerard Wijngaarden, voorzitter van het Platform Antilliaanse en Arubaanse Beraden (PAAB). Meteen na de beëindiging van de proef waren er twee schietincidenten in Eindhoven waarbij Antillianen betrokken zijn, zegt Wijngaarden.

Burgemeester aan zet
Kapper Presley, die vroeger van alles en nog wat heeft uitgespookt, maar nu in zijn kleine woonkamer-slaapkamer-keuken black hair knipt, voelt zich bespied op straat. Rondhangende Antillianen op straat voelen zich opgejaagd door de camera. Ze vinden dat ze het recht hebben om te ‘gaan en staan’ waar ze willen. Presley is het met ze eens: “De overlast met Antillianen zal blijven zo lang ze geen werk hebben.” Hij geeft zelf het goede voorbeeld, hoewel hij geen handen vol geld verdient met knippen. Rondhangende Antillianen op straat zijn het erover eens. “Ze moeten die camera in hun kont stoppen!”

Volgens Reker is burgemeester Van Gijzel nu aan zet. De burgemeester geeft vanavond (dinsdag 28 januari) antwoord op vragen van de voorman van de Lijst Pim Fortuyn of de inzet van de flexibele camera op de Vestdijk gewerkt heeft of niet. Reker wil ook weten of de camera blijft hangen op de Vestdijk en of er ook camera’s komen op andere plekken waar overlast is van Antillianen.

Door Sam Jones