Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Honderden patiënten op Curaçao gebruiken CBD olie, een legaal cannabisextract. Deze cannabidiol is via de apotheek te verkrijgen. Cannabis-kenner Jeany Jansen pleit voor legalisering van de pure cannabis, omdat dit effectiever zou zijn bij chronische ziekten. De Inspectie voor de Volksgezondheid is vóór legalisering.

Inspecteur-generaal Jan Huurman is er voorstander van de productie van cannabisolie op het eiland te centraliseren

Medische cannabis dient volgens inspecteur Jan Huurman op dezelfde manier gelegaliseerd te worden als dat in Nederland is gebeurd.

Opiumwet
“Dat betekent: onder strikte voorwaarden”, zegt Huurman. “Cannabis is in Nederland onder de Opiumwet blijven vallen, en dat zou op Curaçao ook moeten gelden.”

‘Het moet uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn’ – Inspecteur Huurman

Inspecteur-generaal Jan Huurman. Foto: Roelie van Beek

In Nederland heeft een apotheker toestemming gekregen om olie met THC (Tetrahydrocannabinol) te bereiden, de stof waar je high van kunt worden. “Je kunt hier gemakkelijk regelgeving voor maken, dan komt het op de lijst met erkende medicatie en kan het onder strikte voorwaarden worden voorgeschreven door een arts”, zegt de inspecteur-generaal. “Dus uitsluitend op recept verkrijgbaar maken.”

Jeany Jansen heeft kanker en zegt dat sinds het gebruik van cannabis, de tumor in haar borst kleiner is geworden. “Het is al drie jaar stabiel.”

Cannabidiol uit Spanje
Haar kennis van cannabis deelt ze met ruim vierhonderd patiënten op Curaçao die olie met 5 procent cannabidiol (CBD) bij haar komen kopen. “Ik importeer deze olie uit Spanje. Daar wordt het in een laboratorium getest. Zo weet ik zeker dat het geen andere toevoegingen bevat.”

Van CBD-olie kun je niet high worden. “Maar je moet wel weten hoe vaak en hoeveel je ervan gebruikt,” zegt Jansen. “Ik waarschuw mijn klanten dat ze het niet in combinatie met chemotherapie moeten gebruiken.”

‘Gebruikers moeten begeleiding krijgen’ – Cannabis-kenner Jeany Jansen

Jansen vindt dat alle gebruikers van medische cannabis begeleiding moeten kunnen krijgen. “Zeker als de THC-olie gelegaliseerd wordt. Ik vind dat er een platform voor cannabis moet komen op Curaçao, en dat iedereen met kennis van de plant en het gebruik van de olie bij de legalisering betrokken moet worden. Als we allemaal samenwerken en onze kennis delen, dan kan er ook onderzoek gedaan worden en kunnen veel meer mensen geholpen worden. Er zijn meerdere soorten cannabis, zeventien in totaal. Elke soort heeft andere eigenschappen.”

Kennis delen
Jansen pleit voor samenwerking met artsen. “Om mijn kennis van dertig jaar te delen. Want welke arts op Curaçao heeft er nu verstand van cannabis?”