Foto: Linda Reijnders

SANTO DOMINGO – “Op mijn 14e gaf mijn stiefvader mij marihuana omdat ik liefdesverdriet had. Het helpt tegen je depressie op dat moment, maar je moet blijven roken om je goed te blijven voelen. Het heeft mij schizofrenie gegeven.”

Marihuana gebruiken is op Aruba vaak een sociaal gebeuren. Maar voor de verslaafden Juandrick Arendsz en Sean* eindigde dit in een harddrugsverslaving waar ze op Aruba niet van konden afkicken.

Linda Reijnders in gesprek met Juandrick Arendsz en Sean*

Eén van de problemen is dat Aruba een hogere levensstandaard heeft dan de meeste Caribische landen en door het toerisme is er altijd wel een feestje. Sean: “Overal zijn drugs, er is geen rem en het leven is dushi. Ik werkte in de horeca en daar is alles te koop. Na mijn shift wilde ik feesten. Ik was voortdurend high. Ik verkocht ook aan toeristen, voor vijf keer de inkoopprijs dus dan kon ik weer zelf kopen ook.”

Sean ging van marihuana naar xtc en cocaïne. Hij vertrok naar Suriname om zijn leven om te gooien, wat lukte totdat hij bij zijn verslaafde vader ging wonen. Hij introduceerde Sean met crack. “Vanaf toen ging alles mis. Ik raakte alles kwijt, ik wilde alleen maar crack.”

‘Ik ben op Aruba vijf keer in rehabilitatie gegaan’-Juandrick Arendsz

Stichting Adopt an Addict helpt mensen met een verslaving om naar een rehab te gaan, meestal in de Dominicaanse Republiek bij Hogar Crea. Bij deze organisatie van 155 klinieken wereldwijd, gaat het niet alleen om afkicken zoals de klinieken op Aruba. De verslaafden worden er ook gevormd. Zodat ze weer deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Sean* en Juandrick Arendsz in Hogar Crea San Cristóbal -foto: Linda Reijnders

“Ik ben op Aruba vijf keer in rehabilitatie gegaan. Maar ik bleef met problemen omdat ik was afgekeurd”, zegt Arendsz. Hij kreeg een uitkering maar dat was niet genoeg om zichzelf te onderhouden. In Hogar Crea volgt Arendsz nu een programma voor ‘reëducatie’.

Hoge terugval
Desondanks valt 60% van de verslaafden terug. Terug in de oude omgeving met vrienden en familie komen ook weer oude problematiek en gewoonten boven. Daarom is ‘centrale coördinatie vanuit de overheid, samenwerking tussen hulporganisaties en meer professionals nodig’, zegt Adopt an Addict.

Ook wil ze dat verslaving als ziekte wordt erkend en daardoor nationale zorgverzekeraar AZV ook vergoedingen kan geven. En dat behandeling in het buitenland niet direct leidt tot uitschrijving op Aruba waardoor rechten van verslaafden vervallen. Wat nu het geval is.

Tegen cannabisplannen overheid
Zo’n uitgebreid, sociale infrastructuur is er dus niet. En dat maakt de stichting en ook anderen in de sociale hulpverlening bezorgd juist nu de overheid plannen heeft om medicinale cannabis te legaliseren. En ook marihuana te gaan telen voor de export.

Manager Osiris Frias van Adopt an Addict ziet de laatste tijd bovendien een stijging van verslaafde jongeren, zelfs pubers, die aan de deur kloppen voor hulp. Bijna altijd begon hun verslaving met marihuana, is zijn ervaring. Daarom is hij niet positief over de plannen van de overheid. “Bij veel gebruik van marihuana worden je hersenen aangetast, je functioneert niet normaal. Marihuana is absoluut een opstap naar andere drugs.”

Hulpverleners bezorgd over plan marihuana-economie

Sociale hulpverleners trekken aan de bel over het hoge gebruik van marihuana onder jongeren. En uitten ook kritiek op overheidsplannen voor legalisatie van medicinale marihuana en vooral het plan om cannabis te gaan kweken en exporteren.

* De naam van Sean is in dit artikel gefingeerd en zijn stem vervormd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.