Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Het is één van de meest spraakmakende thema’s in de huidige verkiezingsstrijd op Aruba: de vraag of het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd kan worden. De meeste politieke partijen zeggen voor te zijn. Maar zitten gebruikers daar ook op te wachten? 

Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat, eerder deze maand, gaven alle deelnemende partijen aan voorstander te zijn van de legalisatie van cannabis voor medicinaal gebruik. Vroeger was dit onderwerp volkomen taboe in de Arubaanse politiek. Tijdens de verkiezingen van 2013 was slechts één politieke partij voorstander van legalisatie, maar dit jaar lijken de twee grote partijen MEP en AVP, en kleinere nieuwkomers als POR en MAS, mogelijkheden te zien in medicinale wiet.

Kleine stappen
Andriani Geerman (34), een sushi-chef met een eigen restaurant op het eiland, heeft sinds zijn 18e last van extreem zware jicht. Op dit moment heeft hij ontstekingen op maar liefst zeventien plekken op zijn lichaam. Geerman zegt zijn vaste medicijnen te combineren met vegetarische voeding, natuurlijke supplementen en het roken van joints tegen de pijn.

Hij zegt baat te hebben bij het gebruik van cannabis, maar waarschuwt tegen legalisatie zonder grondig onderzoek naar mogelijke gevolgen. “Het is onbekend gebied. Voor je het weet ga je vol gas en zink je het schip zonder dat het nodig is. Maak kleine stappen. Kijk hoe landen in de regio het doen en leer daarvan. In andere landen werd cannabis eerst gedecriminaliseerd. Daar is ook alleen medicinaal gebruik gelegaliseerd. Het gaat vooral ook om educatie. Licht je bevolking en met name kinderen voor, voordat je hieraan begint.”

Zolang het illegaal is kunnen artsen zich niet formeel in de materie verdiepen en er ook niet mee werken, merkt Geerman op. Decriminalisatie betekent voor hem dat ook wiettelers worden betrokken in het proces naar een gecontroleerde, legale teelt. Het legaliseren van wiet voor recreatief gebruik ziet Geerman vooralsnog als een stap te ver. “Zonder educatie zou dat gevaarlijk zijn.”

Andriani Geerman heeft al jaren last van extreem zware jicht. Foto: Ariën Rasmijn

Hele plant
Wordt medicinale wiet legaal, dan vindt Geerman dat iedereen het recht heeft om zelf te bepalen op welke manier hij het medicijn inneemt. “Je kunt bijvoorbeeld cannabis-olie of pillen gebruiken. Kinderen met autisme zouden daar baat bij kunnen hebben. Maar het moet niet daarbij blijven. Waarom zou het alleen in geprocesseerde vorm verkrijgbaar moeten zijn, terwijl het in natuurlijke vorm het beste is? Zelf ben ik erachter gekomen dat ik baat heb bij het gebruiken van de hele plant. Naast het roken, ook gewoon alles van het blad en de stek, tot aan de bloem. Al die onderdelen hebben iets dat mij kan helpen. Dus laten we maar zeggen dat ik een belangrijke ingrediënt nog mis in mijn dagelijkse ‘power smoothie’.”