Foto: Sharina Henriquez

SAN NICOLAS – De komst van een nieuw hotel bij Baby Beach heeft ook de interesse gewekt van een groot aantal andere investeerders, zo blijkt tijdens de San Nicolas Business Summit die deze week plaatsvond. San Nicolas aan de oostkust is al jarenlang, sinds de sluiting van de raffinaderij en ook daarvoor al, op sterven na dood.

Nieuw leven blazen in San Nicolas is al decennia een populair thema voor politici. Vooral tijdens verkiezingstijd om stemmen in het gebied te winnen. Maar het bleef vooral bij beloftes en plannen. Sinds de raffinaderij zeven jaar geleden dicht ging, sluit het ene na het andere bedrijf nog sneller zijn deuren.

San Nicolas Business Summit – foto: Sharina Henriquez

Na verschillende pogingen door regeringen om met een hotel aan de oostkust te komen, gaat dat nu wel gebeuren. Eind van deze maand wordt de eerste steen gelegd. Om te zorgen dat vooral het lokale bedrijfsleven en bewoners van San Nicolas  van die nieuwe ontwikkeling gaan profiteren, organiseerde San Nicolas Business Association deze week dus de ‘summit’.

‘We hebben de toezegging dat er geen winkelcentra bij het hotel komen’- Andres Hernandez,  San Nicolas Business Association

“We hebben nu ook de toezegging van de minister gekregen dat er geen winkelcentra bij het hotel komen. Dus San Nicolas zelf wordt het commerciële centrum voor de hotelgasten en het personeel”, zegt voorzitter Andres Hernandez.

“Nee we gaan niet dezelfde fouten maken als bij Palm Beach (hotelzone aan de westkust, red.), waar allemaal winkelcentra met restaurants bij de hotels zijn gebouwd en waardoor Oranjestad dood is gebloeid”, beaamt minister Otmar Oduber, die het hotelproject in San Nicolas/Baby Beach trekt.

Tijdens het evenement is voortdurend te horen dat San Nicolas in al die ontwikkelingen wel haar eigen karakter moet behouden. Dus kleinschalig, met behoud van de eigen cultuur van ‘pariba di brug’ (boven de brug) en zeker geen massatoerisme en ‘geamerikaniseerd’ zoals aan de andere kant van het eiland. Zo benadrukt ook de minister van Economische Zaken, Xiomara Ruiz-Maduro.

Minister van Economische Zaken, Xiomara Ruiz-Maduro

De meeste projecten die de investeerders presenteren, zijn niet verrassend en vooral bouwprojecten: appartementen, toeristenverblijven, horeca. Wichard van der Meulen van Rial Aruba One Growers is daarop de uitzondering met de grootschalige teelt van medicinale cannabis voor export.

“We hebben voor San Nicolas gekozen vanwege 250 duizend vierkante meter terrein, van de raffinaderij. Dat is vervuilde grond waar niks groeit maar wel een omheining heeft. Perfect voor onze 100 duizend vierkante meter kas voor binnenteelt, voor buitenteelt en misschien 10 megawatt zonnepanelen.” Hij schermt met de grootste miljoenen tijdens het evenement en zegt 600 mensen aan werk te kunnen helpen.

Ondernemer Wichard van der Meulen in gesprek met Sharina Henriquez

Volgens San Nicolas Business Association moeten alle projecten die zijn gepresenteerd, binnen zes maanden concreet zijn. “We hebben ook meer aanmeldingen van investeerders gekregen, we gaan daarom een tweede summit organiseren”, zegt Hernandez.

Het gaat dus in ieder geval drukker worden aan de oostkust van Aruba. Zeker als de voorspelling van minister Oduber, van ‘1200 tot 1400 toeristen per dag’ met de komst van het nieuwe hotel, uitkomt.