Foto: Sharina Henriquez

SAN NICOLAS – Er waren meer mensen op de persontmoeting met de Spaanse ontwikkelaars Grupo Martinón van twee hotels bij Baby Beach dan bij het protest er tegen, een paar dagen later. “Arubanen protesteren niet. Zeker niet als de overheid het project met veel tamtam als definitief presenteert”, zegt Helena Croes van Accion Ambiental.
Tekst gaat verder na de video

Door Sharina Henriquez

Terwijl elders in de wereld toeristische bestemmingen onder druk staan en lokale regeringen deze proberen in te dammen, gaat die ontwikkeling aan Aruba voorbij. Bij het al drukke Palm Beach aan de westkust komen zeker nog 4000 verblijven inclusief een nieuw hotel bij het natuurgebied Bubali Plas. En nu is de ‘maagdelijke’ oostkust van het eiland aan de beurt: het all-inclusive hotel Secrets Aruba van 600 kamers en een tweede hotel erna met 300 kamers. En er zijn nog andere projecten op komst: twee boetiekhotels van elk 40 kamers.

Een ontwerpschets van het nieuwe hotel Secrets Aruba

Bij de perspresentatie van het Secrets-project proberen de ontwikkelaars te verkopen dat het eerste all-inclusive hotel zoveel mogelijk in de omgeving gaat passen. En zo min mogelijk schade aan de natuur brengt. “Maar er wordt natuurlijk wel gebouwd”, geeft de projectmanager/financieel directeur Alejandro Murcia toe achteraf. Dat betekent ook dat in de grond geboord gaat worden die volgens Accion Ambiental behalve natuurlijke ook historische waarde heeft met de grotten eronder.

‘Toerisme blijft in mijn hart’ – Otmar Oduber, minister van infrastructuur en milieu

De minister die het project trekt, Otmar Oduber (POR), gaat trouwens niet over toerisme, maar over infrastructuur en milieu. “Toerisme blijft in mijn hart”, verklaart Oduber die in de twee voorgaande kabinetten minister van toerisme is geweest.

Of hij dan wel goed kan toezien op milieu? “Ja, we hebben voor het eerst bij dit hotel de milieu-effecten laten toetsen. Ook al zijn er nog geen wettelijke regels die wel nog dit jaar komen”. De toetsing gebeurde aan de hand van ‘internationale milieu-normen’. Wat die zijn, blijft vaag. Want er bestaan geen milieu-normen die wereldwijd voor elk land gelden; landen of bijvoorbeeld de Europese Unie bepalen dat zelf.

Het nieuwe Ruimtelijk Ontwikkelings Plan dat nog in concept is.

Oduber roemt echter zijn nieuwe Ruimtelijk Ontwikkelings Plan (ROP) waarmee hij voorkomt dat het hele gebied bij Baby Beach (Seroe Colorado) vol wordt gebouwd. Inderdaad in het ‘oude’ ROP-plan -dat overigens nog geldt want het nieuwe is nog een concept -staat dat er drie grote hotels met 1100 kamers, 3000 condo’s en een aantal golfbanen in het gebied mogen komen. En in het nieuwe conceptplan wordt het hele gebied minus het Secrets-project en boetiekhotels, bestemd als ‘beschermd natuurgebied’. Een winst zeker voor de nog redelijk ongerept natuur daar.

Het nog geldige Ruimtelijk Ontwikkelings Plan met rechtsonder de oostpunt waar Baby Beach ligt.

Maar de bewindspersoon vergeet hierbij dat voor het kustgebied zelf – dus Baby Beach en de stranden en zee eromheen – niets wijzigt. Het was altijd al bestemd als natuurgebied/natuurreservaat. Dat betekent niet per se dat daar geen bouw of recreatie mag zijn. Maar wel beperkt want de nadruk moet op natuurbescherming blijven. Alleen: de overheid – en ook  minister Oduber – heeft aan die bestemming nooit uitvoering gegeven. Het is dus een natuurreservaat op papier gebleven.

En het hotelproject krijgt nu voorrang. Zowel de minister als de ontwikkelaars praten enthousiast over ‘verfraaiing van Baby Beach en omliggende stranden’. Dat betekent vooral bebouwing: aanleg van paden, muurtjes,  bouwsels voor watersportactiviteiten en andere recreatie.  Zoals de aanleg van een buitenbar bij het strand voor de all-inclusive gasten. Want zo vertelt brand director Arthur Cabré van de ontwikkelaarsgroep: “San Nicolas heeft nog niet zoveel vertier voor onze gasten.”

Marco Bislip, voorzitter Accion Ambiental – foto: Sharina Henriquez

Natuurorganisatie Accion Ambiental die maar vijf leden heeft, wil het hotelproject toch nog proberen te voorkomen. Ook nu de overheid al het terrein aan de ontwikkelaars heeft overgedragen. “We gaan juridisch de strijd aan en ook internationaal”, zegt voorzitter Marco Bislip. Wat dat betekent, wil hij nog niet zeggen.